Tehnologija

Gugl ponovo na sudu zbog monopola: Amerika traži od kompanije da oglašavanje učini otvorenijim

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2023

-

09:51

Gugl ponovo na sudu zbog monopola: Amerika traži od kompanije da oglašavanje učini otvorenijim
Gugl ponovo na sudu zbog monopola: Amerika traži od kompanije da oglašavanje učini otvorenijim - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američko Ministarstvo pravde tužilo je Gugl kompaniju Alphabet Inc zbog zloupotrebe dominacije u digitalnom oglašavanju, što je druga savezna tužba protiv kalifornijskog giganta zbog navodnih kršenja zakona o monopolu.

U tužbi američkih vlasti navodi se da je Gugl koristio antikonkurentske, isključive i nelegalne metode da ukloni ili drastično smanji svaku pretnju svojoj dominaciji nad tehnologijama koje se koriste za digitalno oglašavanje, preneo je Rojters.

Vlada je navela da Gugl treba da bude primoran da proda svoj menadžerski paket, koji se bavi poslom koji je doneo oko 12 procenata Guglovih prihoda u 2021. godini, ali takođe igra ključnu ulogu ulogu u ukupnoj prodaji pretraživača Gugl i cloud kompanije. 

Tužioci su traže da se Guglov posao oglašavanja učini otvorenijim za druge kompanije.

Firma, kom oglašavanje donosi oko 80 odsto prihoda, navodi da su argumenti tužbe pogrešni i da će dovesti do usporavanja inovacija, podići cenu oglašavanja i usporiti više hiljada malih biznisa i oglašivača.

Ministarstvo i osam američkih saveznih država, među kojima su Kalifornija i Njujork, traže od sudstva da osude Gugl zbog kršenja antimonopolskog zakona, da mu nalože plaćanje odštete i obustavu aktivnosti o preuzimanju monopola nad onlajn oglašavanjem.

Gugl je već ranije kažnjen zbog kršenja zakona o konkurentnosti, i to u Evropskoj uniji.

Guglovi poslovi sa oglasima doneli su više od 200 milijardi dolara u prodaji u 2021. i najveći su proizvođač novca matične kompanije Alphabet sa velikom maržom.

SAD su saopštile da je monopol „pokvario legitimnu konkurenciju u industriji reklamnih tehnologija“.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin