Tehnologija

Trka na polju veštačke inteligencije se zaoštrava: Gugl najavio nove alate koji bi mogli da ugroze Bing i ChatGPT

Komentari

Autor: Verge

14/03/2023

-

19:04

Trka na polju veštačke inteligencije se zaoštrava: Gugl najavio nove alate koji bi mogli da ugroze Bing i ChatGPT
Tanjug/AP/Don Ryan - Copyright Tanjug/AP/Don Ryan

veličina teksta

Aa Aa

Google će uskoro ponuditi svoju verziju softvera za generisanje teksta i slika uz pomoć veštačke inteligencije, kako bi ušao u sve neizvesniju tržišnu trku sa kompanijama koje se bave mašinskim učenjem.

Kompanija je najavila unapređene verzije svojih aplikacija Google Docs, Gmail, Sheets i Slides, čiju upotrebu bi trebalo da olakša veštačka inteligencija.

Poput popularnog proizvoda kompanije OpenAI - ChatGPT četbota, Guglovi alati moći će da generišu i sumiraju tekstove i pišu kompletne mejlove na osnovu kratkih uputstava korisnika. 

Takođe će moći da obogaćuju prezentacije slikama, audio sadržajima i videima u Slides aplikaciji, baš kao što to radi DALL-E iz OpenAI i Microsoft Designer.

Još od trenutka kada je ChatGPT predstavjen javnosti prošlog decembra, za Google je oglašen "crveni alarm" da se u najhitnijem roku alati zasnovani na veštačkoj inteligenciji dodaju njihovim aplikacijama.

Međutim, samo će alati koji omogućavaju podršku u pisanju u Docs i Gmail biti dostupni ovog meseca i to samo za malobrojne ljude "od poverenja", dok će ove i ostale pcije biti dostupne javnosti tek kasnije ove godine, ali kompanija nije precizirala kada.

Tanjug/AP/Richard Drew

 

Od svih novih mogućnosti koje nude najavljene inovacije, alati za pisanje i brejnstorming u Docs i Gmail-u deluju kao najkorisniji. 

"Bilo da ste zauzeti stručnjak za kadrovske resurse, kom je potrebno da napravi specifične opise poslova ili roditelj koji pravi nacrt pozivnice za rođendansku žurku deteta na temu pirata, Workspace vam štedi vreme i trud u pisanju prve verzije. Jednostavno napišite naziv teme o kojoj želite da pišete i nacrt će vam automatski biti generisan. Uz vašeg AI saradnika možete nastaviti da rafinirate i menjate, dobijajući još predloga po potrebi", stoji u opisu Google-a.

Takođe, Google u video demonstraciji novih mogućnosti prikazuje kako veštačka inteligencija piše personalizovane marketinške poruke za klijente i od kratkih beleški pravi dugi niz mejlova. 

Šuška se da Microsoft radi na sličnim opcijama za njihov Office paket, ali su oni u prednosti u odnosu na Google samim tim što su lansirali novi Bing, pretraživač koji se služi veštačkom inteligencijom. 

Izvršni direktor Satja Nadela opisao je pretragu zasnovanu na AI "novom paradigmom" koja bi mogla da skine sa trona Google. Trka se očigledno tek zaoštrava, budući da je Microsoft najavio da će 16. marta najaviti svoje buduće AI projekte.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin