Tehnologija

Kako ćemo putovati za 50 godina: Odabir destinacije nakon virtuelne probe, hologramski lični pratilac i odmor bez kofera

Komentari

Autor: Euronews.travel

02/04/2023

-

16:40

Kako ćemo putovati za 50 godina: Odabir destinacije nakon virtuelne probe, hologramski lični pratilac i odmor bez kofera
Kako ćemo putovati za 50 godina: Odabir destinacije nakon virtuelne probe, hologramski lični pratilac i odmor bez kofera - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ako novi evropski biometrijski Sistem ulaza i izlaza (EES) koji bi trebalo bude uveden krajem godine, zvuči kao previše tehnološki napredan, onda predviđanje o tome kako će putovanja izgledati za pedeset godine zvuče poput filmova naučne fantastike.

Avio-kompanija "EasiJet" zatražila je od niza stručnjaka - uključujući akademike, futurologe i poslovne savetnike - da predvide kako će putovanja izgledati 2070. godine.

Tanjug/AP/Hiro Komae

 

Nalazi, objavljeni u izveštaju avio kompanije pod nazivom "2070: The Future Travel Report", previđaju na koji način ćemo birati i rezervisati odmore, a takođe nude uvid o tome kakva nas iskustva na aerodromima i letovima očekuju, kao i kako će izgledati smeštaji, piše Euronews

Kako će putnici rezervisati svoj odmore u budućnosti? 

Umesto listanja brošure ili objava na Instagramu u nadi da ćemo pronaći inspiraciju, odabir destinacije za odmor 2070. biće drugačije iskustvo. 

"Baš kao što danas isprobavamo odeću u prodavnici, kupci će isto tako moći da istraže i isprobaju destinacije za odmor u onlajn metaverzumu pre kupovine", kaže profesorka Birdžit Andersen, izvršna direktorka Velikog centra za inovacije. 

U budućnosti ćemo pomoću virtuelne realnosti neku destinaciju moći "probali pre kupovine". 

"Ovo će koristiti onima koji imaju ograničeno vreme ili finansijske mogućnosti i koji moraju da naprave bolji, pametniji izbor", dodaje Andersen. 

Kako će izgledati avio putovanja?

Stručnjaci predviđaju da će putovanja u budućnosti biti mnogo lakša i brža, sa brzim transportnim vezama do aerodroma. 

"U mnogim zemljama 85 odsto putnika na aerodrom će dolaziti javnim prevozom na električni pogon, uključujući samovozeće automobile", kaže doktor Patrik Dikson, predsednik "Global Change Limited". 

Čak postoji mogućnost da će se na aerodrom dolaziti električnim vazdušnim taksijima koji će nas prevoziti od kuće do aerodroma.  

Tanjug/AP/Michael Probst

 

"Najmanje 250 kompanija već razvija ova vozila", objašnjava Dikson. 

Prijavljivanje i obezbeđenje na aerodromu biće sofisticiraniji i neće biti redova, a softver za prepoznavanje lica će vas identifikovati i uskladiti sa vašim rezervisanim letom. 

Što se tiče prtljaga, moguće je da vam uopšte neće biti potreban.

"Umesto da nosite odeću na odmor, sve što će vam biti potrebno jesu vaše mere", kaže profesor Grejam Brejtvajt, direktor transportnih sistema na Univerzitetu Krenfild. 

Kada stignete na odredište, postojaće servis koji će 3D štampati vašu garderobu.  

Kako će u budućnosti izgledati avioni?  

Udobnost i personalizacija karakterisaće avione budućnosti.

"Biometički dizajn - kopirajući efikasnosti koje pronalazimo u prirodi - uvešće revolucionarne promene kada je u pitanju sedenje i udobnost u avionu", kaže konsultant i doktorka Melisa Steri.

Inovacije u nauci o materijalima će dovesti do stvaranja lakših, ali jačih materijala, kako bi bilo omogućena udobnost, kao i bezbednost. 

Kakvi će biti pasoši u budućnosti? 

Prepoznavanje lica i biometrijski pasoši su već u upotrebi, ali stručnjaci predviđaju da će do 2070. godine sve karte i lična dokumenta biti digitalni. 
 

Profimedia

 

Biometrijski podaci putnika - poput otisaka prstiju i skeniranja mrežnjače - biće uskladišteni u globalnoj bazi podataka. 
 
Ovo takođe može uključivati otkucaje vašeg srca, jer je svačiji "srčani potpis" jedinstven. 

Kako će izgledati hoteli u budućnosti? 

Kada je reč o hotelima, stručnjaci predviđaju automobile bez vozača za prevoz sa aerodroma i digitalnog holografskog ličnog pratioca, a dekor hotelske sobe će biti prilagođen vašem ukusu.  

"Zamislite hotel u kome veštačka inteligencija (AI) kontroliše sve aspekte vašeg boravka, koji je prilagođen vašim željama“, objašnjava prognostičar trendova Šivi Džervis. 

Preddviđa da će vas asistent za digitalnu virtuelnu sobu (Super-Aleksa) dočekati, pozdraviti i pomoći u bilo čemu, bilo da je u pitanju naručivanje peškira, predloga mesta za jelo ili pravljenje rezervacija u vaše ime.

Komentari (0)

Magazin