Tehnologija

Novi ajfon 15 će imati tanje okvire i ivice od titanijuma, stiže za par nedelja

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2023

-

19:13

Novi ajfon 15 će imati tanje okvire i ivice od titanijuma, stiže za par nedelja
Novi ajfon 15 će imati tanje okvire i ivice od titanijuma, stiže za par nedelja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Epl će za nekoliko nedelja izbaciti na tržište dugo očekivani model telefona ajfon 15, koji će imati tanje okvire, kao i Epl satove nove generacije.

Kako prenosi Blumberg, dizajneri Epla dugo su sanjali o ajfonu koji zaista ima ceo ekran - bez ivica oko ekrana i bez izreza za kamere ili senzore - a uz ajfon 15 će ova kompanija napraviti još jedan korak ka pomenutom cilju.

Proces je počeo 2017. godine modelom ajfon X, kada je ekran po prvi put proširen desno do ivice na vrhu i dnu.

Ipak, ovaj model je imao izrez pri vrhu za smeštaj Face ID-a, zvučnika, prednje kamere i drugih senzora.

Napredak je ostvaren i 2020. godine lansiranjem ajfona 12, koji je imao nešto tanje okvire od modela X ili XS, kao i u prethodne dve godine.

Ove godine, Eplovi standardi ajfoni 15 će i dalje imati oblast za interakciju Dynamic Island, dok će modeli Pro i Pro Max koristiti novu tehnologiju, poznatu kao LIPO.

Nova LIPO tehnologija će smanjiti veličinu ivice oko ekrana na 1,5 milimetara sa oko 2,2 milimetra na trenutnim ajfon uređajima.

LIPO je prvi put korišćen u sedmoj seriji Epl satova kako bi se ivice tog uređaja smanjile i istovremeno povećala veličina ekrana.

Modeli ajfon 15 i 15 plus će imati poboljšanu kameru i novi dizajn.

Ajfon 15 prelazi na USB-C, što će omogućiti veće brzine prenosa podataka za one koji se i dalje sinhronizuju pomoću kabla.

Analitičar Blumberga je ocenio da će zbog prelaska na titanijum i skuplji sistem kamera na ajfonu 15 Pro verovatno poskupeti i sva četiri modela ovog telefona na tržištima van SAD, dodajći da ni poskupljenje u Americi nije isključeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin