Tehnologija

Gugl ponovo pred sudom: Slučaj koji bi mogao da ima velike posledice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/09/2023

-

13:57

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Gugl ponovo se našla pred sudom - ovo nije prvi takav slučaj, ali bi možda pozicija ovoga puta mogla da joj bude ugrožena.

U pitanju je suđenje koje počinje danas, i na kome treba da se utvrdi da li je Gugl zloupotrebio svoj monopol u onlajn pretrazi. Trebalo bi da se otkrije kako je kompanija učvrstila svoju moć, uz pomoć svedočenja tehnoloških rukovodilaca, inženjera, ekonomista i naučnih radnika.

Tužioci tvrde da je Gugl, preko koga se vrši 90 odsto internet-pretraga, nelegalno sprečio konkurenciju da se pojavljuje na platformama i uređajima, čime je prekršio zakone o konkurenciji SAD.

Ministarstvo pravde SAD kaže da je Gugl nezakonito ugušio konkurenciju plaćajući milijarde dolara proizvođačima telefona kao što je Epl, kao i veb pregledačima, da njihov pretraživač postave kao glavni na uređajima i platformama.

Veliki novac je u pitanju - u zamenu za plasman, prema optužnici, Gugl je davao Eplu od 8 do 12 milijardi dolara godišnje, što je, na primer, 2020. godine činilo od 15 do 20 odsto ukupnih globalnih prihoda Epla.

Gugl se, očekivano, brani tvrdnjama da niko ne sprečava korisnike da sami menjaju pretraživače, a da oni dominiraju jer pružaju najkvalitetniju uslugu.

Ako vlada SAD dobije ovaj slučaj, Gugl više ne bi bio automatski instaliran kao pretraživač, a analitičari kažu da bi ovo pružilo priliku rivalima kao što su Majkrosoftov Bing ili Chat GPT.

Kako je ocenio američki "Njujork tajms", kakva god presuda da bude, imaće velike posledice, pa će tako čak moći i da potencijalno uništi najveće internet kompanije nakon decenija njihovog neobuzdanog rasta.

Komentari (0)

Magazin