Zdravlje

Naučnici su dizajnirali lek koji oponaša sve prednosti rigorozne vežbe: Može li se do mišića i mršavljenja bez muke?

Komentari

Autor: Euronews

02/10/2023

-

14:18

Naučnici su dizajnirali lek koji oponaša sve prednosti rigorozne vežbe: Može li se do mišića i mršavljenja bez muke?
profimedia, Pixabay - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici su uspešno testirali novi lek koji može da oponaša prednosti rigoroznog treninga. Tim sa Univerziteta Florida u SAD testirao je lek na gojaznim miševima, uspevši da ubrza njihov metabolizam i poveća povećanje mišića i gubitak težine, piše Euronews.

Redovno vežbanje može imati veliki pozitivan uticaj na vaše zdravlje, sa dokazanim prednostima za ljude sa kardiovaskularnim oboljenjima, dijabetesom i određenim vrstama raka. Pored toga, fizička aktivnost je takođe povezana sa boljim stanjem mozga sa manjim rizikom od stresa, depresije ili demencije, prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva (NHS).

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje između 2,5 i 5 sati nedeljno umereno intenzivne aktivnosti, ali nažalost, 25 odsto odraslih i 80 odsto adolescenata se ne pridržava ove preporuke.

Kako bi požnjeli plodove fizičke aktivnosti, naučnici su godinama tražili načine da ponove čak i samo delić ovih zdravstvenih koristi - i čini se da su možda uspeli.

Više mišića i gubitak masti

Tim, koji je predvodio profesor farmacije Thomas Buris sa Univerziteta Florida, testirao je ovaj novi lek - pod nazivom SLU-PP-332 - tokom 28 dana i objavio svoje rezultate u časopisu Journal of Pharmacologi and Ekperimental Therapeutics.

Lek je deo predložene klase tretmana poznatih kao "mimetici vežbanja" koji imitiraju fiziološke adaptacije povezane sa fizičkim aktivnostima.

"Ovo jedinjenje u osnovi govori skeletnim mišićima da naprave iste promene koje vidite tokom treninga izdržljivosti", rekao je Buris.

Naučnici su primetili da su miševi u ispitivanju povećali svoju potrošnju energije - što znači da su sagoreli više kalorija - bez ikakve promene navika.

Miševi su takođe akumulirali manje masti u svojim telima i poboljšali svoj metabolički sistem.

Kako lek deluje?

Dok se podvrgava fizičkoj vežbi, telu je potrebno više kiseonika i energije, a ove metaboličke promene na ćelijskom nivou moguće je posmatrati.

Tokom ispitivanja, istraživači su se fokusirali na receptore povezane sa estrogenom (ERR) koji se nalaze unutar ćelija. ERR se nalaze u delovima tela koji zahtevaju mnogo energije, kao što su mišići, srce i jetra i pojačavaju se fizičkom aktivnošću, što je efekat koji replicira SLU-PP-332.

"Kada lečite miševe lekom, možete videti da se metabolizam celog tela pretvara u korišćenje masnih kiselina, što je veoma slično onome što ljudi koriste kada poste ili vežbaju", rekao je Buris.

Miševi u ispitivanju dobili su 10 puta manje masti, izgubivši 12 odsto svoje telesne težine u poređenju sa kontrolnom grupom.

"Oni troše više energije samo za život", dodao je Buris.

Ako se uspešno razvije, lek bi mogao da donese promenu za ljude koji pate od gojaznosti, dijabetesa ili samo starije ljude koji imaju tendenciju da dožive smanjenje mišićne mase tokom vremena.

"Ovo bi moglo da održi ljude zdravijima kako stare", rekao je Buris.

Iako početni nalazi ispitivanja izgledaju obećavajuće, potrebna su dodatna istraživanja, uključujući neželjene efekte, pre nego što počnu ispitivanja na ljudima.

Komentari (0)

Magazin