Zdravlje

Da li je potrebno mešanje vakcina: Direktorka RFZO o nivou antitela posle treće doze

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Prva, Blic

15/09/2021

-

12:06

Da li je potrebno mešanje vakcina: Direktorka RFZO o nivou antitela posle treće doze
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić je, govoreći za jutarnji program TV Prva, naglasila je da iako nivo antitela nije jedini kriterijum za sticanje imuniteta logično je da vremenom nivo opada, i da je zato važno primiti treću dozu.

"Nivo antitela nije jedini kriterijum, hajmo logično, što više vremena prolazi od vakcine, normalno je da nivo antitela opada, zato i treba primiti treću dozu, osim toga, kod starih osoba je niži nivo antitela, organizam stari, stari i imuni sistem, samim tim odgovor je niži. Isto važi za osobe sa hroničnim bolestima", kazala je ona.

Direktorka je govoreći za jutarnji program TV Prva pričala i o proveri antitela, ali i mešanju vakcina.

"Nakon treće doze Sinofarma osobama do 65 godine nivo antitela se povećava četiri puta, a kod osoba iznad 65 dva puta - ova informacija stoji zvanično na sajtu kineske agencije za lekove, rekla je Radojević Škodrić.

Treća doza potrebna, mešanje nije neophodno

Razmatrajući mešanje vakcina, direktorka RFZO kazala je da je zvanična preporuka SZO je da se ne mešaju vakcine, ali, kako kaže, ostaje zaštita i ništa se neće desiti čak i ako se vakcine mešaju, te da je najvažnije da se dobije treća doza.

"Treća doza se dobija nezavisno od nivoa antitela", istakla je Radojević Škodrić i dodala da rezultati istraživanja jasno ukazuju na nivo zaštite vakcinisanih.

"U Čileu je rađena studija na 10 miliona ljudi koja je pokazala da vakcinisani u 65,6 odsto neće dobiti nikakve simptome, 87,5 zaštićeni od hospitalizacije, od smrtnog ishoda 86,4 odsto", zaključuje ona, prenosi Blic.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin