Zdravlje

Fajzer: Snažan imunološki odgovor kod dece od pet do 11 godina

Komentari

Autor: AP

20/09/2021

-

13:37

Fajzer: Snažan imunološki odgovor kod dece od pet do 11 godina
vakcina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prvi podaci ispitivanja vakcine protiv koronavirusa kompanije Fajzer/Biontek kod dece od pet do 11 godina, pokazuju da cepivo pruža snažan imunološki odgovor u toj uzrasnoj grupi, rekao je danas dr Bil Gruber potpredsednik kompanije Fajzer i pedijatar.

Kako on ističe, kompanije koje proizvode tu vakcinu će ove rezultate uskoro dostaviti američkoj Administraciji za hranu i lekove (FDA).

Mlađa deca su dobijala manju dozu vakcine, tačnije trećinu količine koju dobijaju odrasli. Ipak, nakon druge doze, deca od 5 do 11 godina razvila su istu količinu antitela, kao i tinejdžeri.

"Merimo sposobnost antitela kod vakcinisane dece na zaštitu od virusa. Rezultati su veoma slični onima u uzrasnoj grupi od 16 do 25 godina, a pošto znamo da su osobe tog uzrasta dobro zaštićene, verujemo da je proizvodnjom slične količine antitela i mlađoj deci pružena dobra zaštita", ističe Gruber, a prenosi AP.

Vakcina kompanije Fajzer i njenog nemačkog partnera Biontek, već je dostupna za decu od 12 godina.

Budući da je počela nova školska godina, a delta varijanta virusa postaje dominantna u mnogim državama, čeka se rešenje za zaštitu i mlađe dece.

"Mnogi roditelji čekaju neki oblik rešenja kako bi i deca mogla da se vrate normalnom životu i kako bi se smanjio rizik od zaražavanja delta sojom", dodaje Gruber.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin