Kada bi svom detetu trebalo da date prvi put da proba kikiriki?
Komentari
23/10/2025
-07:44
Deceniju nakon što je jedna značajna studija dokazala da unošenje proizvoda od kikirikija u ishranu beba može sprečiti razvoj opasnih alergija, nova istraživanja pokazuju da je ta promena imala veliki uticaj u stvarnom svetu.
Oko 60.000 američke dece izbeglo je razvoj alergije na kikiriki nakon što su smernice izdate 2015. godine promenile medicinsku praksu, preporučujući uvođenje alergena bebama već od četvrtog meseca života.
Ove smernice su usklađene sa evropskim standardima. Evropska akademija za alergiju i kliničku imunologiju je 2021. godine preporučila da se bebama uzrasta od četiri do šest meseci uvede kikiriki u ishranu. Velika Britanija i Francuska su izdale slične preporuke, piše Euronews.
Nova studija, objavljena u medicinskom časopisu "Pediatrics", pokazuje da se ova promena isplatila.
"Danas zaista mogu da vam kažem da ima manje dece sa alergijama na hranu nego što bi ih bilo da nismo sproveli ovu javnozdravstvenu inicijativu" rekao je dr Dejvid Hil, alergolog i istraživač iz Dečje bolnice u Filadelfiji.
Hil i njegove kolege analizirali su zdravstvene podatke iz desetina pedijatrijskih ordinacija širom SAD kako bi pratili dijagnoze alergija na hranu kod male dece pre, tokom i nakon što su nove smernice bile izdate.
Istraživači su otkrili da je alergija na kikiriki kod dece do tri godine opala za više od 27 odsto nakon što su 2015. godine uvedene smernice za decu sa visokim rizikom, a za više od 40 odsto nakon što su preporuke proširene 2017. godine.
Zašto su se preporuke promenile
Alergija na kikiriki nastaje kada imuni sistem pogrešno prepozna proteine iz kikirikija kao štetne i oslobodi hemikalije koje izazivaju alergijske simptome, uključujući osip (koprivnjaču), respiratorne tegobe, a ponekad i po život opasnu anafilaksu.
Decenijama su lekari savetovali da se sa davanjem kikirikija i drugih potencijalno alergenskih namirnica sačeka do treće godine života deteta.
Međutim, 2015. godine Gideon Lek sa Kraljevskog koledža u Londonu objavio je revolucionarnu studiju pod nazivom LEAP (Learning Early About Peanut Allergy – "Učenje o alergiji na kikiriki u ranom uzrastu".
Lek i njegove kolege pokazali su da unošenje proizvoda od kikirikija u ishranu u najranijem uzrastu smanjuje rizik od razvoja alergije na hranu za više od 80 odsto. Kasnija analiza je pokazala da se zaštita zadržala kod oko 70 odsto dece i u adolescenciji.
Studija je odmah podstakla donošenje novih smernica koje preporučuju rano uvođenje kikirikija – ali njihova primena u praksi išla je sporo.
Zbunjenost i neizvesnost u vezi s najboljim načinom za rano uvođenje kikirikija u ishranu dece dovele su do zastoja u primeni smernica, navodi se u komentaru koji je pratio studiju. U početku su i medicinski stručnjaci i roditelji dovodili u pitanje da li se takva praksa može primeniti van strogo kontrolisanih kliničkih uslova.
Nova studija naglašava aktuelne smernice, ažurirane 2021. godine, koje preporučuju uvođenje kikirikija i drugih glavnih alergena u periodu između četvrtog i šestog meseca života – bez prethodnog testiranja ili skrininga, rekao je dr Hil.
Roditelji bi trebalo da se konsultuju sa pedijatrom ako imaju bilo kakva pitanja.
"Ne mora to da bude velika količina hrane – dovoljan je mali ukus putera od kikirikija, jogurta na bazi mleka, jogurta od soje ili putera od koštunjavih plodova. Ovo su zaista dobri načini da se imuni sistem na bezbedan način izloži alergenima iz hrane", rekao je Hil.
Komentari (0)