Zdravlje

Upozorenje stručnjaka: Delta plus može da postane najzarazniji soj koronavirusa od početka pandemije

Komentari

Autor: BBC

24/10/2021

-

08:15

Upozorenje stručnjaka: Delta plus može da postane najzarazniji soj koronavirusa od početka pandemije
Delta soj - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Novi mutirani oblik koronavirusa mogao bi brže i lakše da se širi od običnog delta soja, saopštili su britanski stručnjaci.

Mutaciju delta varijante prate zdravstveni zvaničnici jer najnoviji podaci ukazuju na to da šest odsto svih genetski sekvenciranih slučajeva pripada novom soju, prenosi BBC.

Soj AY.4.2, koji neki nazivaju i AY.4.2 ili "delta plus", prvo je otkriven u Velikoj Britaniji kao jedna od 45 podvrsta delte, a prema Univerzitetu Koledž London, novi soj je možda 10 do 15 odsto zarazniji nego originalni delta soj.

"Ova podvrsta je postala sve češća u Velikoj Britaniji poslednjih meseci, a postoje i neki dokazi da možemo imati povećanu stopu rasta zaraženih", saopštila je Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA).

Iako bi AY.4.2 mogao da bude najzarazniji soj koronavirusa od početka pandemije, stručnjaci kažu da je malo verovatno da će on uspeti u većoj meri da izbegne dejstvo trenutnih vakcina.

"Savet za javno zdravlje je isti za sve trenutne varijante. Vakcinišite se i javite se za treću ili dodatnu dozu čim steknete uslov za to. Nastavite da budete oprezni. Nosite masku u zatvorenim prostorima i, kada se sastajete sa ljudima u zatvorenom, otvorite prozore i vrata da biste provetrili prostoriju. Ako imate simptome uradite PCR test i izolujte se kod kuće dok ne dobijete negativan rezultat", rekla je dr Dženi Haris, izvršna direktorka UKHSA. 

Lakša prenosivost ne znači i veća opasnost

AY.4.2 je jedna od 45 podvarijanti delta virusa zabeleženih širom sveta koju su naučnici identifikovali u julu i ona ima dve karakteristične mutacije, nazvane Y145H i A222V, u spajk proteinu kojima virus zaražava ljudske ćelije.

Doktor Len Horovic, specijalista za plućne bolesti u bolnici Lenoks Hil u Njujorku, rekao je da biti "prenosiviji" ne znači i "opasniji".

On je objasnio da to jednostavno znači da je period inkubacije virusa kraći i da se stoga može brže prenositi i lakše širiti.

Dr Horovic je takođe potvrdio za Heltlajn da je malo verovatno da varijanta AY.4.2 može izbeći trenutne vakcine.

Novi delta soj se širi u Austriji, Rusiji i Danskoj

Pored Velike Britanije, novi soj je potvrđen i u Austriji, Rusiju, SAD, Danskoj i Izraelu. U Austriji se beleži sve veći broj slučajeva zaraze novim Delta sojem koronavirusa AY.4.2 koji je zarazniji od osnovnog.

Nova mutacija delta soja je za 10 do 15 odsto zaraznija od osnovnog, pa zabrinjava lekare, tim pre što je broj novoobolelih u utorak dramatično porastao na skoro 4.000 slučajeva.

Austrijski molekularni biolog Ulrih Eling rekao je za bečki dnevnik "Kronen cajtung" da se u Austriji novi oblik delta soja pojavio pre nekoliko nedelja.

Za sada je registrovano nešto više od 30 slučajeva.

Očekuje se da novi oblik potisne osnovnu varijantu

Šef Naučne grupe za dijagnostičku metodu pri ruskom Naučnom istražnom institutu Kamil Hafizov potvrdio je da je Rusija registrovala novi soj koronavirusa.

Ruski stručnjak ocenio je da će pojavljivanje novih sojeva verovatno da pogorša epidemiološku sliku u zemlji.

"Delta soj je već izazvao povećanje broja slučajeva, a AY.4.2 će verovatno dodatno povećati broj novoobolelih", upozorio je Hafizov.

On je objasnio da bi AY.4.2 mogao verovatno da postepeno istisne originalni delta soj, ali je "malo verovatno da će se to desiti u skorije vreme".

"Ovo je potencijalno malo zarazniji soj", naglasio je Hafizov.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Magazin