Zdravlje

Upozorenje EU: Predstoji teška sezona gripa

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2021

-

14:43

Upozorenje EU: Predstoji teška sezona gripa
Upozorenje EU: Predstoji teška sezona gripa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stariji ljudi u Evropi bi se mogli suočiti sa teškom sezonom gripa, koja, kada se doda tekućoj pandemiji koronavirusa, ima potencijal da optereti zdravstvene sisteme u EU, upozorava Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Ta evropska agencija je saopštila da je u Hrvatskoj cirkulacija gripa već prešla sezonski prag, što je "neobično rano", prenosi portal "Politiko".

U međuvremenu, soj gripa koji najviše cirkuliše ove godine, A(H3N2), više pogađa stare ljude i povezan je sa smanjenom efikasnošću vakcine protiv gripa.

Rano otkrivanje tog podtipa je "pokazatelj da bi predstojeća sezona gripa mogla biti teška", izjavio je šef ECDC-ovog programa za grip Pasi Pentinen.

"Strmoglav porast infekcija gripom tokom tekuće pandemije kovida-19 bi mogao imati ozbiljne posledice po starije osobe i mogao bi dodatno opteretiti zdravstvene sisteme koji su već opterećeni kovidom-19", dodao je Pentinen.

ECDC je primetio da su ograničenja u vezi sa pandemijom tokom prošlogodišnje sezone gripa skoro eliminisala širenje bolesti u bloku, sugerišući da su mere poput maski i distanciranja bile efikasne protiv gripa.

U međuvremenu, vakcinacija protiv koronavirusa i gripa pruža zaštitu od teških bolesti, rekao je Pentinen, dodajući da je ovo posebno važno za one koji rade u zdravstvu i staračkim domovima.

Komentari (0)

Magazin