Zdravlje

Najnovija studija: Maske i pranje ruku sprečavaju obolevanje za više od 50 odsto

Komentari

Autor: Guardian

18/11/2021

-

23:19

Najnovija studija: Maske i pranje ruku sprečavaju obolevanje za više od 50 odsto
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nošenje maski je najefikasnija mera javnog zdravlja u borbi protiv kovida 19, koja smanjuje stopu obolevanja za 53 odsto, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u naučnom časopisu BMJ.

Vakcine su bezbedne, efikasne i spasavaju živote širom sveta, ali ne daje potpunu zaštitu, jer zemalje nisu vakcinisale većinu svog stanovništva i još se ne zna da li imunizacija sprečava prenos novih varijanti koronavirusa, prenosi Gardijan.

Nova studija otkrila je da su nošenje maski, socijalno distanciranje i pranje ruku efikasne mere u suzbijanju slučajeva koronavirus – pri čemu je nošenje maske najefikasnije.

Istraživači sa Univerziteta Monaš i Univerziteta u Edinburgu kažu da je merama, kao što su zatvaranje granica, škola i radnih mesta potrebna dodatna analiza kako bi se procenili njihovi potencijalni negativni efekti na stanovništvo.

Kako primećuju, opšte zatvaranje nije održivo i potrebne su specifičnije mere koje ne ugrožavaju društveni život i ekonomiju a štite zdravlje građana.

Fizičko distanciranje smanjuje zaražavanje za 25 odsto

U istraživanju su detaljno analizirani rezultati iz više od 30 studija iz celog sveta, pokazujući da nošenje maski smanjuje zaražavanje za 53 odsto, dok je učinkovitost fizičkog distanciranja 25 odsto.

Pranje ruku je, takođe, ukazalo na značajno smanjenje stope oboljevanja od 53 odsto.  

Trenutno u većini evropskih zemalja nošenje maski je obavezno u zatvorenom prostoru, a čak i države koje su ranije ovu meru ukinule, poput Danske, sada je vraćaju zbog porasta obolelih.

Rumunija, Češka Republika, Slovačka i Poljska takođe su nedavno pooštrile pravila o nošenju maski. Međutim, Mađarska, koja je zabeležila nagli porast slučajeva ovog meseca, odustala je od odliuke da nošenje maski bude obavezno u zatvorenim prostorima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin