Zdravlje

Obavljena prva dvostruka transplantacija ruku kod pacijenta koji pati od retke bolesti

Komentari

Autor: Euronews

28/05/2022

-

17:46

Obavljena prva dvostruka transplantacija ruku kod pacijenta koji pati od retke bolesti
Obavljena prva dvostruka transplantacija ruku kod pacijenta koji pati od retke bolesti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lekari u Velikoj Britaniji uspešno izvršili transplantaciju obe ruke pacijentu koji je bolovao od autoimune bolesti skleroderme. Dvostruke transplantacije ruku su veoma složene, ali postaju sve uobičajenije. Ovo je bio prvi put da je operacija izvedena za lečenje skleroderme, retko oboljenje koje podrazumeva otvrdnuće i zategnutost kože ili vezivnog tkiva, koje pogađa nos, usta i prste.

Stiven Galager iz Škotske proveo je 12 sati u opercionoj sali, ali mu je sada stanje stabilno.

Galager je patio od ove bolesti 13 godina. Pet meseci nakon operacije, zahvaljujući redovnoj fizioterapiji i praćenju, njegovo stanje se toliko poboljšalo da planira da se vrati na posao.

"Operacija je veoma složena i veoma duga. Ali sada smo uradili dosta toga. To je dobro orkestrirana operacija koja uključuje veoma veliki tim stručnjaka", rekao je Sajmon Kej iz Opšte bolnice u Lidsu  za Euronews. 

 

Preporuka za vas

Podvig srpskog lekara: Ženi koja je bolovala od leukemije presađeni jajnici zamrznuti još kada je imala 14 godina - sada je majka dvoje dece
"Šta da kažemo ljudima koji čekaju organe" - Ministarstvo najavilo da će postupiti po odluci suda, pacijentkinja: Šanse su nam sad još manje

Komentari (0)

Magazin