Zdravlje

Kubanske vlasti: Vakcina Abdala efikasna 92,28 odsto, daje se u tri doze

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

22/06/2021

-

12:23

Kubanske vlasti: Vakcina Abdala efikasna 92,28 odsto, daje se u tri doze
Kubanske vlasti: Vakcina Abdala efikasna 92,28 odsto, daje se u tri doze - Copyright EPA/Yander Zamora

veličina teksta

Aa Aa

Kubanska vakcina protiv korona virusa Abdala, koja se daje u tri doze, pokazala je efikasnost od 92,28 odsto u poslednjoj fazi kliničkih ispitivanja, saopšteno je iz te zemlje.

Saopštenje je objavljeno samo nekoliko dana nakon što je Vlada Kube objavila da je druga vakcina iz te zemlje Soberana II pokazala efikasnost od 62 odsto, prenosi Rojters.

"Pogođeni pandemijom, naši naučnici sa Instituta 'Finlej' i Centra za geneticko inženjerstvo i biotehnologiju prevazišli su sve prepreke i dali nam dve veoma efikasne vakcine", naveo je na Tviteru predsednik Kube Migel Dijas Kanel.

Soberana II je vakcina koju je razvio institut Finlej, dok je vakcinu Abdala razvio Centar za genetski inženjering i biotehnologiju.

Šta znamo o vakcini Abdala?

Potrebne su tri doze u razmaku višenedeljnom razmaku, a sama vakcina, koja se daje intramuskularno, zasniva se na formulaciji rekombinantnog RBD proteina.

Ispitivanje je obuhvatilo 42.000 ispitanika, a vakcina se daje intramuskularno. U ispitivanju su učestvovale dve starosne grupe, od toga 56 odsto mlađih od 50 godina i 44 odsto starijih od 50 godina.

Abdalin proizvodni sistem čine Centar za genetski inženjering i biotehnologiju (CIGB) i Laboratorije AICA, proizvodiće generičke lekove za injekcije, a logistički operater, kompanija za marketing i distribuciju lekova (Encomed), priprema svoje platforme za garantovanje distribucije kandidata za vakcinu.

Inače, Abdala je ime pozorišnog komada u poeziji nacionalnog heroja Hosea Martija, tačnije njegovog prvog književnog dela u kojem se  glavni junak pojavljuje kao mladi uvereni branitelj svoje domovine stavljajući je ispred svih ostalih vrsta ličnih i porodičnih interesa.

Komentari (0)

Magazin