Zdravlje

Neverovatan slučaj u Torinu: Lekari odstranili tumor od 70 kilograma koji je bio teži od pacijentkinje

Komentari

Autor: La Republika

01/11/2022

-

17:38

Neverovatan slučaj u Torinu: Lekari odstranili tumor od 70 kilograma koji je bio teži od pacijentkinje
Neverovatan slučaj u Torinu: Lekari odstranili tumor od 70 kilograma koji je bio teži od pacijentkinje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U gradaskoj bolnici Molinete u Torinu obavljena je operacija uklanjanja rekordno velikog benignog tumora. Italijanski lekari su mladoj ženi odstranili tumor jajnika koji je težio preko 70 kilograma, više nego što je sama pacijentkinja sada teška. 

"U literaturi ne postoji presedan za uklonjenu tumorsku masu slične težine. Tumor je ispunio ceo stomak pacijentkinje do pluća, toliko da nije disala", rekli su iz gradske bolnice.

Žena je spasena zahvaljujući dvostrukoj operaciji kojom je oslobođena veoma obimne benigne trbušne ekspanzivne formacije, prenosi La Republika. Kako navode, ona je poslednjih nedelja otišla u Urgentni centar sa respiratornom insuficijencijom. Situacija je bila veoma ozbiljna i rizikovala je da umre od kompresije koju je njen stomak izazvao na pluća i trbušne organe.

Pacijentkinja je intubirana i mehanički ventilirana u reanimaciji hitne pomoći. Prva hitna intervencija omogućila je uklanjanje 52 litre tečnog materijala.

Ova drenaža omogućila je ekstubaciju pacijenta i prolazak prve kritične faze. U narednim danima izvršena je delikatna granična operacija uklanjanja cistadenoma jajnika teškog oko 25 kilograma. 

Operacija je bila uspešna i mlada žena je nakon četiri dana prebačena na Kliničko dijetetičko-nutricionističko odeljenje, a zatim je otpuštena.

Komentari (0)

Magazin