Zdravlje

Stiže nam još jedna visokoefikasna vakcina protiv virusa korona: Evropska unija već naručila milion doza

Komentari

Autor: Euronews

17/05/2021

-

11:05

Stiže nam još jedna visokoefikasna vakcina protiv virusa korona: Evropska unija već naručila milion doza
Stiže nam još jedna visokoefikasna vakcina protiv virusa korona: Evropska unija već naručila milion doza - Copyright Tanjug AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Nakon višemesečnog odlaganja, francuska kompanija Sanofi saopštila je da bi uskoro mogla da plasira na tržište svoju vakcinu protiv virusa korona.

Iz kompanije navode da bi u narednih par nedelja trebalo da krene treća faza ispitivanja. Upravo je to presudna faza tokom koje bi moglo biti zatraženo odobrenje za korišćenje ove vakcine. 

EU naručila milion doza

Inače, Evropska unija potpisala je ugovor sa ovom kompanijom za milion doza, ali prva studija o njenoj efikasnosti na ljudima, koja je urađena krajem 2020. godine, pokazala je da imuni odgovor nije dovoljan. Zbog toga je pomereno planirano lansiranje na četvrti kvatal ove godine.

Dosadašnji rezultati su pokazali da je vakcina bila efikasna u proizvodnji antitela od 95 do 100 odsto nakon davanja druge doze i to u svim starosnim grupama.

Sanofi bi bila peta vakcina u EU

Vakcina kompanije Sanofi zasnovana je na spajk proteinu virusa kroona, a kompanija se nada da će nakon odobrenja Evropske agencije za lekove biti peta vakcina koju je Evropska unija odobrila. 

Podsetimo, ranije ove godine kompanija Sanofi počela je sa proizvodnjom 12 miliona doza Džonson i Džonson vakcina u svom pogonu blizu Liona.

Komentari (0)

Magazin