Zdravlje

Specijalista kozmetologije o zaštiti od sunca: Koža se neguje i iznutra i spolja

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2023

-

14:36

Specijalista kozmetologije o zaštiti od sunca: Koža se neguje i iznutra i spolja
Koristiti proizvode sa oznakom UVA+UVB zbog širokog spektra zaštite - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Tropske vrućine, visok stepen UV zračenja i dugotrajno izlaganje suncu mogu imati brojne negativne posledice po zdravlje kože, zbog čega, kako kaže specijalista kozmetologije Dejan Stanković, treba koristiti kozmetičke proizvode na kojima piše UVA+UVB, jer oni imaju širok spektar zaštite od ultraljubičastog (UV) zračenja.

Stanković, doktorand kozmetologije na Farmaceutskom fakultetu, ukazuje da su nošenje prikladne odeće, kačketa i hidratacija organizma takođe značajni prilikom zaštite.On navodi da postoje i UVC i UV-vakuum zraci koji nisu toliko interesantni za ljude, budući da oni do površine Zemlje ni ne dolaze jer ih u tome sprečava ozonski omotač.

"Ono što nas zanima su UVA i UVB zraci", kaže Stanković.

Unsplash

 

Prema njegovim rečima, UVA zraci nose manju energiju zbog čega se dugo smatralo da oni uopšte nisu zaslužni za pojavu raka, ali nova istraživanja pokazuju suprotno.

"UVB zračenje je ono što nas najviše brine, zbog toga što od UVB zračenja dobijamo jako crvenilo nakon izlaganja suncu, ali dobijamo i pozitivne efekte, jer ono stimuliše naše melanocite koji proizvode pigment melanin i taj melanin se šalje u ćelije koje se nalaze u epidermu kože i na taj način dobijamo lepu preplanulu boju", rekao je Stanković.

Dodao je da melanin služi kao zaštita od daljeg UV zračenja, ali i da pored toga što sunčevo zračenje pomaže, jer stimuliše stvaranje vitamina D i ljudi se lepše osećaju, ono, kada dođe do kože, izaziva stvaranje reaktivnih kiseoničkih vrsta što dovodi do razaranja kako DNK, tako i kolagena i elastina, što rezultira foto-starenjem odnosno pojavom dubokih bora, hiperpigmentacijom na licu, opuštanjem kože i starenja.

Govoreći o izlaganju suncu, Stanković kaže da koža reaguje na stresne situacije usled izloženosti UV zracima, kao i da se zbog toga nakon sunčanja često pojavljuje zadebljala koža, više bora po licu, suvoće kože kao i bubuljica.

Unsplash

 

"Kada govorimo o preteranoj izloženosti suncu, javlja se intenzivno crvenilo što je znak inflamacije u tkivu, nakon čega se javlja ljuštenje kože, a mogu da se jave i plihovi i ostavljaju dugoročne efekte", rekao je Stanković i dodao da se ti efekti ne vide, ali da ostaju duboko u tkivima.

Govoreći o načinu na koji je najbolje pripremiti kožu na izloženost UV zracima, Stanković kaže da je ne treba pripremati u solarijumu, što se najviše odnosi na ženski deo populacije.

"To je specifično UV zračenje koje je tada koncentrisano u kratkom vremenskom periodu i na taj način koža vrlo brzo reaguje i zbog toga nije dobro, a u mnogim zemljama je zakonski regulisano, u nekim čak i zabranjeno", rekao je Stanković.

Dodao je da koža može da se pripremi odlaskom kod kozmetičara i različitim tretmanima lica i pilinzima, ali i različitim dodacima ishrani koji se piju i omogućavaju bolju zaštitu od sunca kao i samu reakciju orgnaizma na izloženost UV zračenju, kao i da su antioksidansi jako bitni.

"Što se tiče SPF, to je faktor koji se pre svega odnosi na zaštitu od UVB zračenja, a odnosi se na to koliko duže možete da se posvetite sunčanju u odnosu na onaj prirodan faktor odbrane, tako da samim tim razlika između faktora 30 i faktora 50 u samoj zaštiti može da bude manja i od jedan odsto što je jako mala razlika što se tiče zaštite, a jedina razlika je da li možete da ostanete duže na suncu sa jednim od ta dva faktora", rekao je Stanković.

Unsplash

 

Istakao je da je UV indeks u različitim delovima dana i zemlje drugačiji da bi se u odnosu na to trebalo zaštititi.

"Treba tražiti kozmetičke proizvode na kojima piše UVA plus UVB, a koji imaju široki spektar zaštite, a u poslednje vreme se jako mnogo govori i o plavom svetlu koje je poznato kao plavo svetlo visokog intenziteta koje nosi energiju koja u našem telu izaziva inflamaciju usled čega dolazi do pojave hiperpigmentacije", rekao je Stanković.

Istakao je da je prilikom izlaganja suncu važno nanositi dovoljno veliku količinu kreme sa zaštitnim faktorom na svaka dva do tri sata, kao i da se od sunca može zaštititi nošenjem prikladne odeće i kačketa i da je hidratacija organizma jako bitna jer, prema rečima Stankovića, u ljudskom organizmu sve zavisi od vode.

Komentari (0)

Magazin