Život

"Kosač iz Karoline" više nije najljuća papričica na svetu: "Papričica X" tera i najtolerantnije da zavijaju od bola

Komentari

Autor: Euronews

18/10/2023

-

21:53

"Kosač iz Karoline" više nije najljuća papričica na svetu: "Papričica X" tera i najtolerantnije da zavijaju od bola
AP/Jeffrey Collins - Copyright AP/Jeffrey Collins

veličina teksta

Aa Aa

Ed Keri, najpoznatiji ljubitelj ljutih papričica na svetu i tvorac najljućih sorti poznatih čovečanstvu, zaslužan je za nastanak nove papričice za Ginisa koja je dobila naziv "Paprika X".

Kada je prvi put probao svoju kreaciju, kaže da je ljutinu osećao tri i po sata.

"A onda su došli grčevi... Bili su užasni. Ležao sam na mermeru na kiši sat vremena i zavijao od bolova", rekao je Keri za Euronews.

Uzgajivač iz Južne Karoline, koji je takođe "otac" i nekadašnje rekorderke - sorte "Kosač iz Karoline" (Carolina Reaper), ali nova je još ljuća, a od 9. oktobra je i zvanično upisana u Ginisovu knjigu.

Koliko ljuto je najljuće?

Ljutina u papričicama meri se jedinicom Skovil. Nulom može da se označi potpuno blaga paprika, kao što je babura, dok obična halapenjo papričica, popularan sastojak meksičke kuhinje, beleži oko 5.000 jedinica. Habanero, koja je bila najljuća paprika pre četvrt veka, obično dostiže 100.000 Skovila.

AP/Jeffrey Collins

"Kosač iz Karoline"

Dojučerašnji rekorder "Kosač iz Karoline" ima impresivnih 1,64 miliona jedinica, ali je nova "X" gotovo dvostruko ljuća i dostiže 2,69 miliona jedinica.

Poređenja radi, biber-sprej koji policija koristi kako bi onesposobila kriminalce, beleži oko 1,6 Skovila, dok sprej protiv medveda, koji se koristi u odbrani od ovih zveri prema deklaraciji ima 2,2 miliona jedinica.

Ljutina leži u hemijskom jedinjenju kapsicinu, koji se prirodno nalazi u paprikama i nije opasan, osim ako se ne u organizam ne unese u velikim količinama. 

Iako ljutina nije fizički štetna, mnogi ljudi (i drugi sisari) imaju fizičku reakciju na ljutinu, jer mozak kapsicin tretira kao pretnju i šalje jake signale telu.

AP/Jeffrey Collins

 

Osećaj ljutine kod ljudi takođe oslobađa lučenje endorfina i dopamina - hormona sreće, zbog čega mnogi, uprkos neprijatnosti, nastavljaju da ruše lične granice ljutine.

Keri koji je život posvetio papričicama, nakon što se izlečio od zavisnosti od narkotika i alkohola, smatra da osećaj koji daju papričice predstavlja prirodan stimulans.

Svoje sorte daje naučnicima koji se bave proučavanjem novih načina tretiranja hroničnog bola i nelagode.

Potraga za najljućom papričicom se nastavlja

Trebalo je deset godina ukrštanja da papričica X postane rekorderka i još pet da se dokaže da je reč o autentičnoj biljci.

AP/Jeffrey Collins

 

"Pokrili smo genetiku, pokrili smo hemiju, pokrili smo botaniku", kaže Keri.

Papričica X je zelenkasto-žuta i ima blago zemljani ukus dok oslobađa ljutinu, što je čini potpuno drugačijom od inače slatkastog "Kosača iz Karoline". 

Nova papričica dobijena je ukrštanjem te sorte i "paprike koju mi je poslao prijatelj iz Mičigena, a koja je bila brutalno ljuta", kaže Keri.

Uprkos tome što drži već dva rekorda, ovaj botaničar kaže da će nastaviti da traga za još ljućim sortama.

AP/Jeffrey Collins

Keri u jednom od svojih plastenika

U njegovom vlasništvu su velike obradive površine u Južnoj Karolini, kao i tajni staklenici, gde radi na novim papričicama, krijući ih od potencijalnih kradljivaca. Takođe je i vlasnik prodavnice u Fort Milu gde prodaje na desetine soseva - od blagih do neverovatno ljutih.

Keri veruje da je uzbuđenje koje ljudi osete usled naleta ljutine dok jedu ljute papričice korisno za organizam, ali upozorava entuzijaste da ne trče pred rudu i ne posežu prebrzo za "kosačem" ili "papričicom X".

"Morate graditi toleranciju", upozorio je Keri.

Komentari (0)

Magazin