Život

Sve je spremno za Games.Con u Beogradu: Od sledeće godine Srbija bi mogla da šalje e-sportiste na Olimpijadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/12/2023

-

20:09

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Games.Con, konferencija posvećena ljubiteljima video igara, kao i onima koji se njima bave profesionalno, počinje u petak 8. decembra na Beogradskom sajmu. Do nedelje posetioce očekuje više od 100 izlagača i više od 3.000 gejmera.

Pod parolom "Levelovati se mora", festival već osmu godinu za redom okuplja kompletnu industriju moderne zabave na jednom mestu i desetine hiljada posetilaca. Tokom trajanja festivala, organizatori najavljuju najkvalitetniji gejming, umetnički i takmičarski sadržaj, ali i dobru zabavu. 

Dimitrije Malešević, osnivač Sportskog udruženja za e-sport "Zero Tenacity" za Euronews Srbija kaže da ovogodišnja konferencija pruža i mnogo sadržaja za sve koji su zainteresovani za kompetitivno igranje video igara.

"Moći ćete da se informišete o bilo čemu što je vezano za e-sport i širi spektar industrije. Takođe, trenutno naši igrači putuju za Vegas i imamo svetsko takmičenje u TFT-u koje ćemo imati svoj watch party na Games.Con-u, tako da svratite da vidite malo više i da saznate malo više o e-sportu", kaže Malešević.

Unsplash

 

Takmičari koji će se takmičiti u Las Vegasu su "Lelouch" koji je na prošlom svetskom takmičenju ušao u top 10 igrača TFT igri i samim tim je rangiran u prvih 10 na svetu i "Traviscwat", koji je osvojio prvo mesto Ultralige i njih dvojica će u decembru učestvovati na Svetskom takmičenju.

Naš sagovornik objašnjava da je e-sport ili elektronski sport sličan tradicionalnim sportovima, samo što se takmičenja organizuju na polju video igara.

"U principu ceo sistem je isti kao i u tradicionalnom sportu - imate profesionalne igrače, trenere, analitičare, sportske psihologe, fizioterapeute koji se bave našim igračima... Pošto se u regionu trenutno e-sport gleda kao amaterski sport, trudimo se da to dignemo na profesionalni nivo, da promenimo i zakon kako bi sledeće godine i nadalje mogli da šaljemo naše talente na Olimpijadu", objašnjava osnivač "Zero Tenacity". 

E-sport u velikoj meri sličan tradicionalnom sportu

Gejming, odnosno igranje video igara, često je predmet predrasuda u društvu. Neretko se povezuje sa nezdravim stilom života, preterivanjem u vremenu provedenim pred ekranom i izolacijom. Međutim, psiholog Tijana Ćirković Higl za Euronews Srbija objašnjava da su profesionalni gejmeri daleko od toga.

"U stvarnosti imate najrazličitiji spektar ljudi i u e-sportu. Možda je Games.Con prilika da vidite kako zapravo izgleda njihov život, jer nije ništa različit u odnosu na to kako izgleda, na primer, moj rad sa sportistima iz tradicionalnog sporta", ističe Ćirković Higl za Euronews Srbija. 

Ona objašnjava da psiholozi pre svega pristupaju sportisti kao osobi, jer i oni prolaze kroz najrazličitije životne izazove.

"Tu se mnogo može raditi na komunikaciji, na motivaciji, pristupu, podnošenju pritiska jer i ovde imate pritiska podjednako kao i u tradicionalnom sportu", kaže psihološkinja.

Komentari (0)

Magazin