Život

Delikates bogat proteinima i mineralima: Singapur odobrio konzumaciju 16 vrsta insekata, uključujući skakavce i cvrčke

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2024

-

18:20

Delikates bogat proteinima i mineralima: Singapur odobrio konzumaciju 16 vrsta insekata, uključujući skakavce i cvrčke
Delikates bogat proteinima i mineralima: Singapur odobrio konzumaciju 16 vrsta insekata, uključujući skakavce i cvrčke - Copyright Tanjug/AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Singapur je odobrio konzumaciju 16 insekata, uključujući skakavce i cvrčke, proširujući svoju međunarodno poznatu kuhinju.

Agencija za hranu Singapura (SFA) saopštila je da će dozvoliti uvoz insekata i proizvoda od insekata koji pripadaju vrstama za koje je procenjeno da ne izazivaju zabrinutost regulatornih tela.

U saopštenju SFA se dodaje da se ovi insekti i proizvodi od insekata mogu koristiti za ishranu ljudi ili kao stočna hrana za životinje, prenosi Independent.

Smernice SFA navode da se insekti moraju uzgajati, a ne sakupljati iz divljine, bilo da su uvezeni ili proizvedeni lokalno i da se dobavljači moraju pridržavati stroge kontrole sigurnosti hrane.

Agencija je saopštila da je potreban "dokumentovani dokaz" da bi se pokazalo "da se insekti uzgajaju u prostorijama koje reguliše nadležni organ".

Delikates u Africi, Aziji, Latinskoj Americi i Okeaniji

Insekti se smatraju delikatesom u delovima Afrike, Azije, Latinske Amerike i Okeanije. 

Bube kao što su cvrčci, skakavci i crvi bogate su proteinima, antioksidansima i mineralima uključujući gvožđe, cink, bakar i magnezijum.

SFA je pokrenula javne konsultacije o regulisanju insekata i proizvoda od insekata 2022. i najavila odobrenje upotrebe za 16 vrsta u aprilu 2023. godine. 

Konačna odluka je, međutim, odložena, a agencija je kasnije potvrdila medijima da namerava da uvede regulatorni okvir u prvoj polovini 2024.

Tanjug AP/Carolyn Kaster

 

Ne postoje međunarodni standardi za prodaju i potrošnju insekata kao hrane, a SFA je saopštila da su njene smernice razvijene nakon temeljne "naučne inspekcije".

"Proizvodi će biti podvrgnuti inspekciji i nadzoru agencije, a za hrana za koju se utvrdi da nije u skladu sa propisima SFA o bezbednosti neće biti izdata dozvola za prodaju", upozorila je agencija
 

Komentari (0)

Magazin