Život

Penzioner sa Floride mislio da je "upecao" plastičnu kesu, a onda je izvukao najneobičniju ribu koju je video

Komentari

Autor: Lajv sajens

06/09/2021

-

22:00

Penzioner sa Floride mislio da je "upecao" plastičnu kesu, a onda je izvukao najneobičniju ribu koju je video
Penzioner sa Floride mislio da je "upecao" plastičnu kesu, a onda je izvukao najneobičniju ribu koju je video - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pecaroš sa Floride ulovio je ribu krajnje neobičnog izgleda koja veoma podseća na duguljastu tortilju.

Tom Bosvort, pecaroš i penzioner istakao je da u zalivu Tampa postoji oko 200 vrsta riba, ali da je ovo najčudnija riba koju je dosad ulovio. 

Ribu je ulovio 31. marta ali je ona identifikovana tek nedavno kao naranžasta riba (Aluteris schoepfii). Vrstu je utvrdila floridska Komisija za očuvanje riba i divljine (Florida Fish and Wildlife Conservation Commission (FFWCC)) . 

Bosvort nije imao predstavu šta je ulovio. Priseća se da je posle neuspeha u ribolovu sa velikim štapom, prešao na manju udicu sa kojom opet nije imao zadovoljavajuči ulov.

Baš kada je hteo da završi sa pecanjem, zabacio je udicu po poslednji put. Kada je udica trznula, povukao je ali je mislio da je ulovio plastičnu kesu. Međutim, primetio je da je ipak nešto upecao. Riba je bila bele boje sa narandžastim tufnicama. On i njegova dva prijatelja nisu mogli da veruju šta su upecali, prenosi Lajv sajens.

Napravili su nekoliko fotografija i pustili ribu dugu oko 55 centimetara nazad u more. 

Bosvort je poslao slike FFWCC koja je uspela da identifikuje kojoj vrsti pripada ulovljena riba.
Međutim, on nije prvi koji je ulovio ovu ribu jer se godišnje u proseku tri puta desi da neki pecaroš na adresu Komisije za očuvanje riba i divljine pošalje slike ove vrste ribe uz molbu da mu kažu kojoj vrsti pripada, prenosi Lajv sajens. 

Stručnjaci kažu da se često dešava da pecaroši primete ovu vrstu ribe. Uprkos nazivu narandžasta, postoji u raznim varijantama boje od maslinasto zelene, do bele. Obično živi na mestima gde ima morske trave i algi i može se naći sa obe strane Atlantika. 

Narandžasta riba poseduje i odbrambeni mehanizam. Kada se oseti ugroženom, zaranja u najbližu pukotinu ili rupu i podiže svoju krutu leđnu kičmu, tanku izbočinu nalik na antenu na vrhu glave. Ova kičma drži ribu uklještenom dok opasnost ne prođe. Ako predator pokuša da je pojede,  narandžasta riba može da koristi ovu uspravnu kičmu kako bi je držala izvan usta predatora.

U ljudskoj ishrani se ne koristi jer ima tvrdu kožu ispod koje nema puno mesta. Njenom konzumacijom može da dođe i do trovanja jer se hrani algama koje u sebi sadrže toksine.

Komentari (0)

Magazin