Život

Šta sa velikom količinom jaja posle Uskrsa: Koliko dugo su bezbedna za jelo?

Komentari
Euronews Srbija

Autor: Euronews Srbija

24/04/2025

-

08:51

veličina teksta

Aa Aa

Svi načelno znamo koje su namirnice lako kvarljive, kao i da bi mleko, meso i jaja trebalo čuvati u frižideru. Kuvana jaja su sigurnija za konzumaciju od svežih, ali i jaja imaju rok trajanja.

Posle Uskrsa u svakom domaćinstvu ostane mnogo ofarbanih jaja, šta raditi sa njima? O tome je za Euronews Srbija govorila nutricionistkinja Sanja Nikačević, koja kaže da kuvana jaja mogu da se očuvaju do oko sedam dana, ako su pravilno skladištena.

"Prilikom kuvanja, jaje izgubi opnu koja se nalazila na ljusci i samim tim bude osetljivije na dodir sa vazduhom i mikroorganizmima. Nakon kuvanja, nakon dva sata, potrebno ih je skladištiti u frižideru, po mogućnosti u kartonskoj kutiji ili plastičnoj posudi sa poklopcem i kao takav može da se drži i do sedam dana. Naravno, to ne mora uvek da bude pravilo. Možemo da oljuštimo jaje, pa ako vidimo da je sluzava opna, tj ljuska, treba jaje baciti", rekla je ona. 

Kako kaže, postoje i zablude kada je reč o boji žumanceta, odnosno kada je ono sivo ili zelenkasno, a to ne znači da je ono neispravno. 

"Ta boja potiče isključivo od dužine kuvanja jaja. Jaje u kuvanom obliku može duže da se čuva, ali svakako sveže jaje može i duže od sedam dana", navela je ona.

Govoreći da li veštačke boje utiču na kvalitet, nutricionistkinja odgovara da je svakako najbolje kuvano jaje u prirodnoj lukovini jer je to prirodna supstanca i njegov vek trajanja je duži od onog koje je ofarbano veštačkim bojama.

"Jesu to prehrambene boje, ali belance dolazi u kontakt sa tim bojama i kada ga otvorimo vrlo često je obojeno i može da dođe kontaminacije", istakla je.

Opširnije o ovome pogledajte u videu na početku teksta.

AI Preporuka

Komentari (0)

Magazin