Život

Četiri amatera astronauta odletela u svemir: Let bi trebalo da traje tri dana

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2021

-

07:42

Četiri amatera astronauta odletela u svemir: Let bi trebalo da traje tri dana
Četiri amatera astronauta odletela u svemir: Let bi trebalo da traje tri dana - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll, Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Raketa kompanije Spejs Iks poletela je iz američke države Floride u svemir, u kojoj je bilo četiri putnika - jedan milijarder i još troje putnika koje je on odabrao da mu se priključe u prvom potpuno civilnom timu koja se vinula u Zemljinu orbitu.

Kvartet amatera astranauta vodio je američki osnivač i izvršni direktor kompanije "Shift4 Payments", Džared Ajzakmen, a raketa je poletela malo pre zalaska sunca u Svemirskom centru "Kenedi" u Kejp Kanaveralu na Floridi u sredu uveče, preneo je Rojters.

Direktan prenos na sajtu Spejs Iksa prikazao je Ajzakmena (38) i njegove članove tima - Šijan Proktor (51), Hejli Arseno (29) i Kris Semborski (42), kako su sedeli u maloj kabini kapsule kompanije Spejs Iks.

Tanjug/Dimitrije Goll, Tanjug/Jaroslav Pap

 

Let, na kojem nije bilo profesionalnih astronauta, trebalo bi da traje tri dana, nakon čega će se putnici spustiti u Atlantik, saopštili su zvaničnici misije.

Ovo je bio debi kompanije Ilona Maske u promociji svemirskog turizma istovremeno i jedan korak ispred konkurencije, koja takođe nudi vožnje na raketama za mušterije koje su spremne da plate čitavo bogatstvo kako bi osetili uzbuđenje, dodaje britanska novinska agencija.

Ajzakmen je platio nepoznatu sumu novca kako bi se otisnuo u svemir sa još tri člana posade, a magazin "Tajm" je ocenio da su karte za ovaj let, za sva četiri putnika, koštale 200 miliona dolara.

Misiju nazvanu Inspiracija 4 inicirao je Ajzakmen kako bi se podigla svest o pomoći bolnici dečjoj Sent Džud, što je vodeći pedijatrijski centar za borbu protiv kancera u Memfisu, u državi Tenesi.

Inspiracija 4 će dostići visinu od 575 kilometara iznad Zemlje, što je više od Međunarodne svemirske stanice ili svemirskog teleskopa Habl i najdalja destinacija na koju je čovek otišao još od leta Apolo na Mesec 1972. godine, saopštio je Speks Iks.

Na toj visini, raketa Kru Dragon će obići Zemlju svakih 90 minuta brzinom od 27.360 kilometara na čas.

Komentari (0)

Magazin