Život

Marš žena u Americi za pravo na abortus: Parola "Moje telo, moj izbor" odjekivala Vašingtonom (FOTO)

Komentari

Autor: Euronews / AP

03/10/2021

-

17:15

Marš žena u Americi za pravo na abortus: Parola "Moje telo, moj izbor" odjekivala Vašingtonom (FOTO)
Marš žena u Americi za pravo na abortus: Parola "Moje telo, moj izbor" odjekivala Vašingtonom (FOTO) - Copyright Tanjug AP/Jose Luis Magana, Eric Kayne/AP Images for Abortion On Our Own Terms

veličina teksta

Aa Aa

U Americi je održan novi Marš žena na kom je desetine hiljada demonstrantkinja tražilo ukidanje novog zakona u Teksasu kojim je zabranjen abortus posle šeste nedelje trudnoće.

Mera koja je stupila na snagu prošlog meseca, najrestriktivnija je u celim Sjedinjenim Američkim Državama, jer podrazumeva da je abortus dozvoljen samo u najranijem periodu trudnoće, kada mnoge žene još i ne znaju da su u drugom stanju. U tom periodu izvrši se samo 10 do 15 procenata svih prekida trudnoće, a zakon koji je potpisao guverner Greg Abot ne pravi izuzetke čak ni za žrtve silovanja i incesta. Takođe, nova regulativa nagrađuje sa barem 10.000 dolara svakog građanina koji na sudu tuži i dobije bilo koga ko podržava ili obavlja ilegalne abortuse.

Demonstracije su održane dva dana pre početka novog saziva Vrhovnog suda koji će odlučivati o budućnosti prava na abortus u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Širom Amerike održano je preko 600 skupova, od kojih jedne i na stepenicama Vrhovnog suda u Vašingtonu, gde su okupljene žene uzvikivale parole kao što su "Moje telo, moj izbor" i nosile transparente sa natpisima: "Bavite se svojom matericom", "Volim nekoga ko je abortirao", "Abortus je lični izbor, a ne pravna debata".

Abortus je legalan u Americi od 1973. kada je odlukom Vrhovnog suda u slučaju poznatom kao Rou protiv Vejda, zakon savezne države Teksas koji je zabranjivao prekid trudnoće, stavljen van snage zbog neustavnosti. 

Tanjug AP/Jose Luis Magana

 

"Verujem da je za žene ključno da se bore za ono za šta smo se borile i onda kada je u slučaju 'Rou protiv Vejda' odlučivano o pravu žena na izbor. Ne verujem da bilo ko ima pravo da kaže ženi na šta ima, a na šta nema pravo kada je reč o njihovom telu", rekla je za AP Medison Berkovic, studentkinja komunikacija, koja je bila među demonstrantkinjama.

U odvojenom događaju u Mejnu, republička senatorka Suzan Kolins nazvala je zakon iz Teksasa "ekstremnim, nehumanim i neustavnim", dodavši da radi na tome da "Rou protiv Vejda" bude "zakon cele zemlje". 

Marš žena postao je redovan događaj 2017. kada su milioni žena izašli na ulice dan nakon inauguracije tadašnjeg predsednika Donalda Trampa. Bile su to najveće jednodnevne demonstracije u istoriji Amerike, a održane su i 2018. i 2019. godine. Prošle godine je Marš žena odložen zbog pandemije. 

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Magazin