Život

Čuveni francuski sir dobija loše ocene na nutritivnoj lestvici, proizvođači tvrde da to "prkosi tradiciji"

Komentari

Autor: Euronews/Jez Fielder

13/10/2021

-

20:01

Čuveni francuski sir dobija loše ocene na nutritivnoj lestvici, proizvođači tvrde da to "prkosi tradiciji"
Čuveni francuski sir dobija loše ocene na nutritivnoj lestvici, proizvođači tvrde da to "prkosi tradiciji" - Copyright AP/Bob Edme

veličina teksta

Aa Aa

Rokfor, čuveni francuski plavi sir napravljen od nepasterizovanog ovčjeg mleka, nalazi se u donjoj polovini nacionalne klasifikacije Nutri-skor. Proizvođači sira su sve samo ne zadovoljni ovom klasifikacijom - konstantno ulažu žalbe na nju, smatrajući kako bi trebalo da budu izuzeti od klasifiskovanja u ime tradicije i poštovanja gastronomskog nasleđa.

Nutri-skor je sistem klasifikacije kojim se označava nutritivni kvalitet svake namirnice. Uspostavila ga je francuska vlada 2016. godine, a zasniva se na pet slova (A, B, C, D, E) i boji (od zelene do crvene). Oko 90 odsto sireva, uključujući i rokfor, imaju dve najgore ocene - D i E. Ovaj sistem primenjuje se i u Belgiji, Španiji i Nemačkoj, a preporučuje ga i Svetska zdravstvena organizacija.

"To je paradoksalno. Ultra prerađeni industrijski proizvodi sa konzervansima mogu imati A ili B, dok su naši vrlo prirodni lokalni proizvodi stigmatizovani", kaže Sebastijen Vinjet, čelnik Generalne konfederacije Rokfor.

Nepravda?

"Vlasti planiraju da Nutri-skor postane obavezan od 2022. godine, zbog čega se mobilišemo. Smatramo da je to nepravedno. Mi smo ove recepte nasledili od svojih predaka, a specifikacija koju pružamo je kvalitet", objašnjava Vinjet.

Stefan Mazar, član partije "Republika u pokretu" iz Avejrona, gde se ovaj sir pravi, smatra da ovakva klasifikacija može dovesti potrošače u zabludu.

"Između A i E, nekako prirodno ću izabrati A. Međutim, za Rokfor to nema smisla. Specifikacije donose i nivo odgovornosti prema potrošaču. Želja za transparentnošću mora biti racionalna i da prati zdrav razum", rekao je Mazar.

"Najbolje je postalo neprijatelj dobrog", dodao je parlamentarac, parafrazirajući Voltera.

Nisu samo ljudi iz Avejrona nezadovoljni, već to osećanje dele mnogi proizvođači sireva širom Francuske. Vinjet ističe da ne postoji "problem prekomerne konzumacije sira u Francuskoj" i da francusko nacionalno zdravstveno telo ne bi trebalo da stavi na crnu listu Rokfor i druge sireve sličnog kvaliteta.

"Ne borimo se protiv Nutri-skora, ukoliko se on koristi za unapred obrađene industrijske proizvode. Pohvalno je informisati građane. Ono protiv čega se borimo je primena sistema na proizvode zaštićene oznakom porekla", kaže Vinjet.

Na veliko priznanje distributera i proizvođača, u kontekstu rastuće potražnje potrošača za informacijama, Nutri-Score je takođe usvojen u Belgiji, Španiji i Nemačkoj, a preporučuje ga SZO (Svetska zdravstvena organizacija).

Komentari (0)

Magazin