Život

Gepardima preti izumiranje: Krijumčari hvataju mladunce i prodaju ih bogatim kupcima, cena i do 15.000 dolara

Komentari

Autor: Jutarnji

13/11/2021

-

10:48

Gepardima preti izumiranje: Krijumčari hvataju mladunce i prodaju ih bogatim kupcima, cena i do 15.000 dolara
Gepardima preti izumiranje: Krijumčari hvataju mladunce i prodaju ih bogatim kupcima, cena i do 15.000 dolara - Copyright profimedia/CNC, Karel Kopáč / CNC

veličina teksta

Aa Aa

Krijumčari životinja godišnje otmu oko 300 mladunaca geparda i iz Afrike preko Afričkog roga prevoze ih na Bliski istok. Ovo su podaci koje je za desetak godina istraživanja prikupila fondacija za spasavanje geparda, koja radi pod upravom šefice i osnivača Lori Marker.

"Veoma smo zabrinuti ako se ovakav trend nastavi. Već sad ih je na celom svetu tek oko 7.000, dok bi ovolikim otimanjem mladunčadi vrsta brzo mogla da izumre", strahuje Lori Marker.

Fondacija radi u Somalilendu, međunarodno nepriznatoj državi koja je 1991. godine proglasila samostalnost od Somalije, prenosi Jutarnji list. Međutim, Somalilend ima strateški savršen položaj za prekidanje krijumčarskog puta kojim životinje iz središta, s juga i jugoistoka kontinenta prevoze u Jemen. Ta ratom razorena zemlja savršena je za prolazak ilegalnih dobara, a gepardi su namenjeni bogatim kupcima s Bliskog istoka. Oni ih žele kao egzotične kućne ljubimce, a njihove snimke redovno objavljuju na društvenim mrežama.

profimedia/Jan Handrejch / Právo

 

"Na društvenim mrežama njihovi vlasnici ih objavljuju kao statusni simbol... Svima onima koji vide geparde na društvenim mrežama i pomisle da bi i oni sami trebalo da imaju takvu životinju, poručujem samo jedno - ne. Udomite psa ili mačku i brinite o njima. Divlje životinje moraju da ostanu u divljini", objasnila je Marker.

Marker se požalila da životinje koje spasu kod njih dođu u užasnom stanju. Otimaju ih veoma mlade, pa ne treba da prođe puno vremena da zbog neuhranjenosti i nebrige uginu.

"U većini slučajeva tek svako četvrto ili peto mladunče dospe do tržišta na Bliskom istoku. Ostali uginu", kazala je.

Zbog toga bogati vlasnici za mladunce izdvajaju i 15.000 dolara. Fondacija se trenutno brine o preostalim životinjama iz legla, ukupno 26 mladunaca koji su u azil stigli u razmaku od dva dana.

Komentari (0)

Magazin