Život

Gladni jazavac "pronalazač" rimskih novčića u pećini u Španiji

Komentari

Autor: Gardijan

09/01/2022

-

23:36

Gladni jazavac "pronalazač" rimskih novčića u pećini u Španiji
Gladni jazavac "pronalazač" rimskih novčića u pećini u Španiji - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Pronalazak 209 novčica iz doba Rimskog carstva u pećini u severnom delu Španije označen je kao izvanredan pronalazak, a veruje se da je novčiće pronašao jazavac koji je kopao u potrazi za hranom.

Novčići koji datiraju iz perioda trećeg i petog veka nove ere, nalazili su u pećini u oblasti Grado u severnom delu regiona Asturijasu. Pronađeni su samo nekoliko metara od jazavčeve jazbine, mesecima nakon što je oluja Filomena donela veliki sneg.

Istraživači veruju da je sneg naterao jazavca da pojača napore u potrazi za hranom, on je dubio malu pukotinu u blizini svoje jazbine u nadi da će otkriti bobice ili crve. Umesto hrane, jazavac je naišao na gomilu rimskih novčića koji su davno iskovani u Konstantinopolju i Solunu, što je potvrdio za El Pais, arheolog Alfonso Fanjul Perata. 

Većina novčića iskovana je od bakra i bronze, dok najveći novčići koji su teški oko osam grama sadrže četiri odsto srebra i veruje se da su iskovani u Londonu.

Ovo nije prvi put da su pronađeni novčiči u ovoj oblasti Španije. Pre 85 godina nađeno je 14 zlatnih novčića koji su iz doba cara Konstantina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin