Život

Vest o humanom gestu Anđele (18) iz Niša obišla je celu Srbiju: Sve zbog tri reči koje stoje na vratima njenog restorana

Komentari

Autor: Tila Milenović

13/02/2022

-

17:11

Vest o humanom gestu Anđele (18) iz Niša obišla je celu Srbiju: Sve zbog tri reči koje stoje na vratima njenog restorana
Vest o humanom gestu Anđele (18) iz Niša obišla je celu Srbiju: Sve zbog tri reči koje stoje na vratima njenog restorana - Copyright Anđela Lečić

veličina teksta

Aa Aa

Iako i dalje pohađa gimnaziju, 18-godišnja Anđela Lečić provodi po ceo dan radeći u svom restoranu, koji je, uz podršku roditelja, otvorila početkom ove godine. Nije prošlo mnogo vremena dok je njeno ime i restoran upoznala cela država i to zbog jednog natpisa na vratima na kom stoji "Besplatan obrok trudnicama".

Mlada preduzetnica je za Euronews Srbija rekla da ne vidi ništa neobično u politici njenog lokala, jer smatra najosnovnijim činom da pomogne gladnoj osobi, posebno ako je u pitanju trudnica.

"Moram da priznam da su mi roditelji u početku dali vetar u leđa i u velikoj meri mi pomogli, i finansijski i na svaki drugi način, da bih otvorila ovaj restoran. Otvaranje je bilo nekoliko dana posle Božića. Što se tiče tehničkih stvari sve je teklo kao podmazano, mada je meni bilo potrebno mentalno da se pripremim, da bih po prvi put stala ispred mušterije i rekla 'Dobar dan, izvolite'. Moj otac je u januaru govorio da je sve spremno, ali je meni bilo potrebno još nekoliko dana", ističe srednjoškolkinja.

Ona naglašava da u početku uopšte nije razmišljala kako će da kombinuje posao sa školovanjem, a trenutno joj dosta pomaže to što se nastava u Gimnaziji "9. maj" pohađa po kombinovanom modelu.

"Dok radim u restoranu, mogu da pratim časove sa telefona. Obično sedim ovde od osam ujutru do osam uveče. Radimo samo ja, i moja koleginica, i pre svega prijateljica, Vesna", dodaje Anđela.

Kaže da su roditelji povremeno zabrinuti, zbog toga što im ćerka gotovo da nema slobodnog minuta, ali ona tvrdi da joj tako odgovara, jer ne voli da se dosađuje.

Nijedna trudnica nije zalutala u restoran

Pored toga što trudnicama nudi besplatne obroke, nije zaboravila ni na starije osobe, pa je povlastice uvela i za penzionere, koji za određenu cifru mesečno mogu svakoga dana da dobiju jedan obrok. Ne odbija ni one koji nemaju, pa kad neko ko sebi ne može da priušti domaću hranu "pokuca" na njena vrata ona su otvorena. 

Anđela Lečić

 

Uprkos njenoj velikodušnošću, dodaje da su prve trudnice došle u restoran tek nakon što je fotografija natpisa na ulazu obišla društvene mreže.

"Jednog dana, u lokal je ušla devojka i upitala me da li može da fotografiše natpis na vratima. Ja sam mislila da želi da slika broj telefona, nisam shvatila šta ju je do te mere oduševilo. Ta fotografija je obišla Fejsbuk i Instagram, nakon čega su odjednom krenuli da me kontaktiraju novinari", ispričala je.

Kaže da od tada ima tri redovne mušterije u drugom stanju, a posao je počeo da cveta. Mnogi dolaze jer su za restoran čuli u medijima, a Anđela ističe da su je nekoliko puta prepoznali.

"Mnogi dolaze u restoran, jer su čuli za njega u medijima. Desilo mi se nedavno da su me pustili u jednoj radnji preko reda, jer su me prepoznali. Meni je to pomalo neobično, jer nikada nisam volela da budem u centru pažnje. Drago mi je što je restoran sve popularniji, ali mislim da još nisam skroz svesna šta se desilo", kaže ona.

Anđela Lečić će ove godine završiti gimnaziju, a planira da upiše prava, mada još nije u potpunosti sigurna. Iako joj je kombinovana nastava olakšala posao, kako kaže, svesna je negativne strane onlajn učenja.

"Lako sam se prilagodila i ovo je samo uticalo na poslednje godine mog školovanja, ali mislim da ovaj režim nije odgovarajući za mlade. Razumem da je u vreme pandemije, to bila jedina moguća alternativa, ali deluje mi da mladi teže i znatno manje uče na ovaj način, a pored toga, ne mogu normalno da se socijalizuju", zaključila je za Euronews Srbija Anđela Lečić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin