Život

Norvežani protestuju zbog ubistva ženke morža - pela se na čamce, vlasti ocenile da predstavlja opasnost

Komentari

Autor: Fonet

20/08/2022

-

20:55

Norvežani protestuju zbog ubistva ženke morža - pela se na čamce, vlasti ocenile da predstavlja opasnost
Norvežani protestuju zbog ubistva ženke morža - pela se na čamce, vlasti ocenile da predstavlja opasnost - Copyright Tanjug AP/Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix via AP

veličina teksta

Aa Aa

Grupa građana Norveške nezadovoljna je zbog ubistva ženke morža odmilja nazvanom Freja, koja se u julu pojavila u blizini glavnog grada u fjordu Oslo, javlja danas Bi-Bi-Si 

Freja je težila 600 kilograma i ubrzo je po dolasku u Norvešku postala zvezda interneta, nakon što su postali viralni video snimci kako se ona nespretno i polako penje na čamce. Međutim, manje od mesec dana nakon njenog prvog pojavljivanja, Freju su ubile vladine vlasti, smatrajući se opasnom za javnost.

Ovo nije dobro prošlo – neki su otišli ​​toliko daleko da su optužili Norvešku za „ubistvo” sisara, dok je onlajn kampanja prikupljanja sredstava za bronzanu statuu prikupila skoro 24.000 dolara za nekoliko dana.

Prema navodima Bi-Bi-Sija, Frejino putovanje u Oslo je najverovatnije počelo na Arktiku, ali se činilo da je tokom 2021. godine krenula na evropsku turneju, kada je viđena u vodama Velike Britanije, Holandije, Danske i Švedske.

Međutim, u medijima su se pojavili navodi građana koji su se žalili da morž za njih predstavlja opasnost. "Morževi su nepredvidivi u svom ponašanju", rekao je viši naučnik sa Grenlandskog instituta za prirodne resurse Erik Born i dodao da su savršeno sposobni da uhvate foku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin