Život

Mundijal "groznica" širom sveta: Popunjavanje celog albuma sličica može da košta i do 1.000 evra

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2022

-

11:08

Mundijal "groznica" širom sveta: Popunjavanje celog albuma sličica može da košta i do 1.000 evra
Mundijal "groznica" širom sveta: Popunjavanje celog albuma sličica može da košta i do 1.000 evra - Copyright Tanjug AP/Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Skupljanje sličica fudbalera reprezentacija koje učestvuju na Svetskom prvenstvu u Kataru i njihovo lepljenje u "Panini" album, može da bude skup hobi, a u Austriji bi za popunjavanje celog albuma trebalo izdvojiti i do 1.000 evra.

Fanovi "Panini albuma" i fudbala sa velikom pažnjom otvaraju svako novo pakovanje sličica, a posebno se obraduju kada dobiju nekog od voljenih i još nedostajućih fudbalera, a veliko razočarenje kada po hiljaditi put dobiju istog igrača, posebno ako se radi o onom koji nema vrednost ni na razmeni sa drugim ljubiteljima ovog hobija.

Pakovanje sa sličica u Austriji ove godine košta jedan evro, a poređenja radi pred prošlo Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. stajalo je 90 centi.

Ako se uzme u obzir drastični rast cena u svim oblastima života, rast od 11 odsto u četiri godine, koliko je iznosio za "Panini" sličice nije velik.

Međutim, ako želite da popunite ceo album, potrebno je sakupiti 670 raznih sličica, koje prikazuju 32 reprezentacije i brojne dodatne motive predstojećeg Svetskog prvenstva.

Tanjug AP/Natacha Pisarenko

 

Ko ima ekstremnu sreću da nikada ne dobije istu sličicu, mora da kupi 134 pakovanja, što staje 134 evra, ali šanse za takvu sreću su zanemarljivo male.

Kod prvih pet pakovanja šansa da su sve sličice različite je još 100 odsto, a potom stalno opada. Zbog toga popunjavanje celog albuma može koštati i do 1.000 evra.

Srećom, sličice se mogu razmenjivati preko interneta, u školskom dvorištu...

Ko i na taj način ne može da popuni svoj album ima, od 14.oktobra, mogućnost da nedostajuće slike naruči i kod "Paninija", ali cena još nije poznata.

Iako se potroše toliki novci na album, za njega se ne može mnogo dobiti ni posle mnogo godina.

Na platformi za prodaju "Willhaben.at", na primer, popunjen album za Svetsko prvenstvo 1982, koje je održano u Španiji, prodaje se za 375 evra.

"Mlađa" izdanja, naravno su mnogo jeftinija. Italijanski "Panini" je prvi album stikera izdao za Svetsko prvenstvo 1970. u Meksiku.

Na idućem Evropskom prvenstvu 2024, koje se održava u Nemačkoj, neće postojati partnerstvo sa organizatorom, pa tako ni album od "Paninija".

Od tada će za dva sledeća Evropska prvenstva albume štampati američki proizvođač "Topps", pa je neizvesno da li ostaje isti koncept ili će se nešto promeniti.

Komentari (0)

Magazin