Život

Film o Kleopatri podigao buru koja se ne smiruje: Egipat traži odštetu od dve milijarde od Netfliksa zbog dokumentarca

Komentari
Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Objavljivanje trejlera za Netliksovu dokumentarnu emisiju o kraljici Kleopatri izazvao je burne reakcije u javnosti, a sve zbog glumice koja tumači glavnu ulogu. Egipatski tim pravnika i arheologa u tome je našao i razlog za tužbu protiv platforme i autora u kojoj se traži odšteta od dve milijarde dolara.

Netfliksova dokumentarna serija o Kleopatri koja se emitovala od 10. maja izazvala je diskusije i nedeljama pre prikazivanja zbog glumice Adel Džejms kojoj je poverena glavna uloga. Njeno afroameričko poreklo bio je glavni problem Egipćanima, koji su se ovim povodom obratili i Unesku.

Egipatski tim koji se sastoji od nekoliko pravnika i arheologa, u pismu koji je dostavio Unesku navodi da Egipat ima pravo i na početnu kompenzaciju za narušavanje "egipatskog identiteta" zbog iskrivljavanja slike o kraljici Kleopatri i drevnoj egipatskoj civilizaciji. 

Egipat indipendet prenosi da je Upravni sud u nedelju odlučio da prolongira tužbu kojom bi obavezao vladu da preduzme mere protiv platforme Netfliks i producenata filma Kraljica Kleopatra za sednicu 1. oktobra.

Prinskrin/Youtube/Netflix

 

U tužbi je traženo da platforma Netfliks i autori filma plate finansijsku odštetu od dve milijarde dolara vladi i egipatskom narodu kao rezultat materijalne i moralne štete koju su pretrpeli kao rezultat proizvodnje ovog filma.

Prema tužbi, "film uključuje velike istorijske netačnosti prikazujući Kleopatru kao tamnoputu – što predstavlja flagrantan napad na egipatsko nasleđe i falsifikovanje činjenica", piše Egipat indipendet.

Dodaje se da "film predstavlja eksternu kulturnu i medijsku invaziju na egipatsko nasleđe, koju su pokrenule kolonijalne zemlje kao jednu od svojih mekih sila u postizanju svog uticaja i ciljeva u krađi kulturnog nasleđa u cilju narušavanja nacionalnog identiteta i falsifikovanja istorije".

Zahtev za gašenje Netfliks platforme u Egiptu

Prethodno je egipatski advokat Mahmud al-Semari podneo tužbu javnom tužiocu za gašenje Netfliks platforme u Egiptu. Nakon objavljivanja trejlera "Kraljice Kleopatre" egipatski advokat je zahtevao da se preduzmu ozbiljne pravne radnje protiv odgovornih za snimanje dokumentarca. On je okrivio menadžerski tim Netflika za njegovo učešće, piše Egipat indipendet.

Takođe je zahtevao detaljnu istragu procesa, kao i sveukupnog diskontinuiteta Netflik-ovog servisa za striming u Egiptu kao posledicu.

U žalbi podnetoj protiv Netfliksa navodi se i da "većina onoga što Netflik platforma prikazuje nije u skladu sa islamskim i društvenim vrednostima i principima, posebno egipatskim".

Ipak, argument tvoraca serije, među kojima je i Džejda Pinket Smit u ulozi izvršne producentkinje, jeste da pravu boju Kleopatrine kože zapravo niko nije ni znao jer je, uprkos tome što je njen otac bio belac, identitet njene majke zauvek ostao nepoznat. 

Ranije se oglasila i glavna glumica Adel Džejms na svom Tviteru jer je dobijala brojne poruke u kojima je bilo i mržnje i rasizma ističući da takvo ponašanje neće tolerisati na svom profilu.

"Ako vam se ne sviđa kasting ne gledajte emisiju ili je pogledajte i uključite se u (stručne) razmene različitih mišljenja. U svakom slučaju uzbuđena sam i nastaviću to da budem", napisala je ona.

Među onima koji su reagovali na Nefliksov dokumetarac je i arheolog Zahi Havas koji se, iako je u početku rekao da ovo jeste falsifikovanje istorije, kada je uložena tužba usprotivio tome.

Tokom telefonskog intervjua sa kanalom al-Hadath al-Ioum, Havas je rekao da su "stanice kao što je Netfliks globalne i demokratske, emituju dobre i loše stvari i prave filmove sa svim egipatskim glumcima".

"Ne možemo da vodimo tužbu protiv Netflik platforme, jer ćemo definitivno izgubiti. Oni imaju pravo da emituju sve dok je to pitanje slobode mišljenja, i možemo da napravimo film koji će da zaseni sve što ovaj jeste.. ali naš slučaj protiv njih neće biti uspešan", rekao je on.

Reagovao je i pisac Kenan Malik koji je za Gardijan napisao da nema ništa loše u tome da se Kleopatra predstavi kao tamnoputa, već da problem leži u odjecima koji iz toga proizilaze.

On je naveo i da Adel Džejm nije ni više ni manje autentična Kleopatra nego što je bila Elizabet Tejlor.

Prinskrin/Youtube/Netflix, profimedia

 

"Kako god da je Kleopatra izabrana, to je odluka oblikovana modernim političkim željama ili fantazijama. Samo pitanje "da li je Kleopatra bila crna ili bela?" – i odgovori koje dajemo – govore nam mnogo više o nama samima, našem svetu, i konfuziji koja prati naše razumevanje rase i identiteta, nego o Kleopatri i njenom svetu", napisao je Malik.

Komentari (0)

Magazin