Život

Univerzitetski profesor oborio Ginisov rekord: Doktor "Duboko More" u podvodnoj kućici živeo punih 100 dana

Komentari

Autor: AP

11/06/2023

-

22:51

Univerzitetski profesor oborio Ginisov rekord: Doktor "Duboko More" u podvodnoj kućici živeo punih 100 dana
Tanjug/AP/Andy Newman/Florida Keys News Bureau - Copyright Tanjug/AP/Andy Newman/Florida Keys News Bureau

veličina teksta

Aa Aa

Doktor Džozef Dituri postavio je novi rekord za najduži život pod vodom bez smanjenja pritiska tokom svog boravka u podvodnoj kućici, koja se nalazi na 9,14 metara ispod površine vode u laguni Ki Largo.

Ovaj univerzitetski profesor proveo 100 dana pod vodom u kućici za ronioce na Floridi, a na površinu ponovo je izronio u petak, prvi put od 1. marta.

Istraživač ronjenja i medicinski istraživač srušio je prethodni rekord od 73 dana, dva sata i 34 minuta koju su postavila dva profesora iz Tenesija u istoj kući 2014.

"Nikada se nije radilo o rekordu, već o proširenju ljudske tolerancije za podvodni svet i za izolovano, ograničeno, ekstremno okruženje", rekao je Dituri.

Tanjug/AP/Mariano Lorde/Florida Keys News Bureau

 

Profesor, koji takođe nosi ime "Dr. Deep Sea"  (Duboko More) je edukator Univerziteta Južne Floride koji ima doktorat iz biomedicinskog inženjerstva i penzionisani je oficir američke mornarice.

Ginisova knjiga rekorda navela je Diturija kao rekordera na svom sajtu nakon njegovog 74. dana pod vodom prošlog meseca. Fondacija za razvoj morskih resursa, koja je vlasnik kućice, tražiće od Ginisa da potvrdi 100-dnevnu granicu koju je postavio Dituri, rekao je šef fondacije Ian Koblik.

Šta je projekat Neptun 100?

Diturijev poduhvat, nazvan Projekat Neptun 100, organizovala je fondacija. Za razliku od podmornice, koja koristi tehnologiju da zadrži unutrašnji pritisak otprilike isti kao na površini, unutrašnjost kućice je podešena da odgovara većem pritisku koji se nalazi pod vodom.

Tanjug/AP/Florida Keys News Bureau

 

Projekat je imao za cilj da sazna više o tome kako ljudsko telo i um reaguju na produženo izlaganje ekstremnom pritisku i izolovanom okruženju i dizajniran je da koristi istraživačima okeana i astronautima u budućim dugoročnim misijama.

Tokom tri meseca i devet dana koje je proveo pod vodom, Dituri je svakodnevno sprovodio eksperimente i merenja kako bi pratio kako njegovo telo reaguje na povećanje pritiska tokom vremena.

Takođe se susreo onlajn sa nekoliko hiljada studenata iz 12 zemalja, predavao kurs USF-a i dočekao više od 60 posetilaca u staništu.

Tanjug/AP/Florida Keys News Bureau

 

"Najprijatniji deo u vezi sa ovim je interakcija sa skoro 5.000 učenika i njihova briga o očuvanju, zaštiti i podmlađivanju našeg morskog okruženja", rekao je Dituri.

On planira da predstavi nalaze projekta Neptun 100 na novembarskoj Svetskoj konferenciji ekstremne medicine u Škotskoj.

Komentari (0)

Magazin