Novosti

Prvi prekookeanski let koji koristi zeleno gorivo poleće danas iz Londona

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2023

-

12:05

Prvi prekookeanski let koji koristi zeleno gorivo poleće danas iz Londona
Atlantic - Copyright AP Photo/Julia Nikhinson

veličina teksta

Aa Aa

Prvi transatlanski let, koji u potpunosti koristi alternativno zeleno gorivo, poleteće iz Londona danas u 11.30 po lokalnom vremenu i sletanje na njujorški aerdrom "Džon F. Kenedi", piše BBC.

Takozvana održiva vazduhoplovna goriva (SAF) se mogu napraviti od različitih izvora, uključujući useve, kućni otpad i ulje za kuvanje.

Za ovaj let, Boing 787 će koristiti 88 odsto otpadne masti, dok će ostatak 50 tona teškog goriva činiti otpadi kukuruza. 

Kompanije kao što su Rols Rojs i BP su bili uključeni u projekat od početka i let je odobren od strane britanske Uprave za civilno vazduhoplovstvo prošlog meseca.

"Ovo je zaista jedini put ka dekarbonizaciji dugolinijske avijacije. Pitanje je kako dobiti dovoljno proizvodnje ovde u Velikoj Britaniji i širom sveta", rekao je Šei Vais, izvršni direktor Virdžin Atlantika, aviokompanije koja će upravljati letom. 

Vais je kazao da će zamenom fosilnih goriva zelenim, letovi postati skuplji.

"Ne možemo na ovaj način proizvesti većinu naših potreba za gorivom usled manjka sirovine. Čak iako se to postigne, ovi letovi neće biti prave neto nule", izjavio je doktor Gaj Graton, profesor avijacije na Univerzitetu Krenfild.

On smatra da je korišćenje SAF-a u manjoj količini odskočna daska za zelenu budućnost.
Uprkos obećavajućem prvom koraku ka smanjenju zagađenja, eksperimenti ovog tipa naišli su na kritike zbog povećanja cena letova.

"Postoje oni koji govore običnom narodu da ne može da leti. To je njihovo gledište na koje imaju pravo. Vlada se ne slaže sa njima", rekao je ministar transporta Mark Harper.

Komentari (0)

Putovanja