Novosti

Prvi noćni voz iz Berlina jutros stigao u Pariz posle skoro 10 godina pauze

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

14:17

Prvi noćni voz iz Berlina jutros stigao u Pariz posle skoro 10 godina pauze
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Voz koji je počeo da saobraća noću između Berlina i Pariza stigao je rano jutros u prestonicu Francuske, prvi put posle gotovo decenije.

Kako prenosi Gardijan, voz koji je krenuo u ponedeljak uveče u 20.18 časova bio je ispunjen putnicima, a u njemu je bio i francuski ministar saobraćaja Klemen Bon, koji je zagrlio svog nemačkog kolegu Volkera Visinga pre polaska voza.

Nakon što je voz jutros u 10.24 stigao u Pariz, Bon je opisao putovanje kao ''veličanstveno''.

''Ovo je dobar početak, simbol koji nam je potreban u ovom trenutku. Potrebni su nam takvi pozitivni projekti, ekološki i evropski'', rekao je francuski ministar.

Novo uspostavljanje berlinsko-pariskog noćnog voza označava povratak u korist sporog načina putovanja i ekoloških opcija, nakon što su noćni vozovi pali u drugi plan zbog ekspanzije jeftinih letova avio-kompanija i brzih pruga na početku prošlog veka, kada je zatvoreno mnoštvo noćnih linija vozova.

Na ovoj liniji saobraćaju vozovi nacionalnih železničkih operatera Francuske i Nemačke, SNCF i Dojče Ban, a vozni park i vozove ''Nightjet'' obezbedila je austrijska železnička kompanija OBB.

Putnici, lokalni političari i aktivisti zelenih poslednjih godina tražili su uslugu spavanja u vozu između Berlina i Pariza, a francuski predsednik Emanuel Makron je 2020. rekao da namerava da otvori 10 novih vozova sa uslugama spavanja do 2030. godine.

Komentari (0)

Putovanja