Novosti

Pet povoljnih i neuobičajenih destinacija za doček Nove godine u regionu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

23/12/2023

-

20:09

Pet povoljnih i neuobičajenih destinacija za doček Nove godine u regionu
Pet povoljnih i neuobičajenih destinacija za doček Nove godine u regionu - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ostalo je još nedelju dana do dočeka Nove 2024. godine, odnosno sasvim dovoljno za organizaciju prazničnog putovanja u sopstvenoj režiji. Prva stavka pred početak bilo kakve realizacije putovanja jeste ukupan trošak tog zadovoljstva, dok su druga svakako vremenske prilike na željenoj destinaciji. Stoga u nastavku pročitajte listu pažljivo biranih destinacija, skrojenu upravo po tome da odgovara prethodno navedenim faktorima.

Pročitajte predloge destinacija na kojima je doček Nove godine nešto zaista posebno.

Temišvar

Ne zovu Temišvar bez razloga "malim Bečom" budući da se radi o gradu velikog broja raskošnih palata na malom prostoru, ali i čak 36 parkova. Temišvar je ujedno proglašen za evropsku prestonicu kulture za 2023, što znači da je jedno od najboljih mesta za posetu ako želite da kombinujete kulturna dešavanja i putovanja.

Veliki rumunski grad poznat je i kao "pobunjenički", pa ne čudi što je revolucija 1989. godine kojom je zbačen komunistički režim počela upravo u njemu.

Unsplash

 

Pored svoje važne uloge u modernoj rumunskoj istoriji, grad Temišvar je poslednjih godina postao vrhunski IT, studentski i komercijalni centar.

Temišvar je od Beograda udaljen 152 kilometra, odnosno na samo dva i po sata vožnje.

Cene noćenja za dve osobe tokom praznika kreću se već od 60 evra.

Kotor

Prelep crnogorski grad na obali Jadrana važi za najjužniji evropski fjord, a sa svojom upečatljivom istorijom, čuvenim Starim gradom, kulinarskom ponudom, pristupačnim cenama, nudi kvalitetno provedeno vreme i van letnje sezone.

Treba podsetiti da je Stari grad Kotor na Uneskovoj listi zaštićenog kulturnog nasleđa još od 1979. godine. Sa bedemima dugim četiri kilometra i svoja tri ulaza, od kojih je najpoznatija Morska kapija, istorija Kotora datira još iz vremena pre antike.

Unsplash

 

Budući da tokom letnje sezone, mnogi "protrče" kroz Kotor, Nova godina u ovom gradu, neopterećena letnjom zabavom, odlična je za razumevanje istorijskog narativa starog dva milenijuma, zbog čega obavezno treba izdvojiti vreme za posetu tvrđavi San Đovani, kotorskim crkvama i muzejima, ali i obližnjem Perastu.

Beograd i Kotor deli 491 kilometar, ali i samo 35 minuta leta avionom. Osim toga, cene su pristupačnije van sezone i u odnosu na druge primorske gradove, pa se tako noćenje za dve osobe u novogodišnjoj noći kreće već od 80 evra, a u samom Starom gradu od 100.

Kastorija

Šarmantni grčki grad Kastorija, u Srbiji poznat i kao Kostur, čija će vas lepota sigurno zavesti, izgrađen je po uzoru na amfiteatar na uskom poluostrvu, a ogleda se u jezeru Orestijada. Smešten je između planina Gramos i Vici, a nazivaju ga i draguljem severne Grčke zbog najlepše jezerske obale u čitavoj zemlji.

Na maloj udaljenosti od jezera nalazi se staro naselje Dolco, živopisni kutak grada u kojem zgrade datiraju iz 17. i 18. veka, kada je privreda grada procvetala zbog obrade krzna i trgovine. Mnoge od ovih zgrada su danas pretvorene u muzeje. Drugo najstarije naselje sa aristokratskom privlačnošću jeste Apozari, koje obiluje vizantijskim crkvama i vilama, koje su tipični primer makedonske arhitekture.

pixabay

 

Štaviše, ovaj mali grčki grad postaje sve traženiji, pa se tako beleži porast turista, posebno u periodu praznika.

Kastorija je od Beograda udaljena 673 kilometra, odnosno sedam i po sati vožnje. Oni koji krenu na put avionom do Soluna, treba da znaju da do Kastorije ima još 192 kilometra.

Cene noćenja u novogodišnjoj noći za dve osobe kreću se već od 100 evra.

Trebinje

Najjužniji grad BiH, deo entiteta Republike Srpske poseduje mediteransku klimu, a tokom godine ima čak oko 260 sunčanih dana i blage zime. Prepoznatljiva geolokacija čini ga dobrom bazom za boravak i istraživanje okolnih područja - na primer, Dubrovnik je udaljen samo 25 kilometara.

Trebinje je bogato prirodnim resursima, a odlikuje ga jedinstven pejzaž koji iz godine u godinu privlači sve veći broj turista.

Unsplash

 

Osim toga, Trebinje ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe iz različitih istorijskih perioda (uključujući 88 spomenika koji su pod zaštitom države) i odlične infrastrukturne veze, pa su tako u radijusu od 100 kilometara čak četiri aerodroma - Dubrovnik, Tivat, Mostar i Podgorica.

Oni koji se odluče da krenu kolima treba da znaju da ih od Beograda čeka put dug 428 kilometara, odnosno oko šest do sedam sati vožnje.

Cene dvokrevetnog apartmana za vreme novogodišnjih praznika kreću se već od 60 evra.

Ohrid

Ohrid se temeljno sprema za najluđu noć budući da će se, prema najavama turističkih radnika, ove godine očekuje veliki broj turista. Hotelski kapaciteti su gotovo rasprodati, a noćenje se može naći u nekom od privatnih pansiona.

Ako se pitate otkud toliko interesovanje, treba znati da se radi o jezeru koje je najstarije u Evropi, a nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine još od 1979. godine zbog čega privlači sve veći broj turista iz godine u godinu.

Nije slučajno nazvan "balkanskim Jerusalimom" budući da je osim jezera, jedno od najstarijih naselja u Evropi, koje se smatralo epicentrom religije i slovenske kulture. A ta istorija se najbolje oslikava i u arhitekturi grada.

Unsplash

 

Pa, pored arhitekture i istorije, treba istaći da je ono što će vas možda zadržati koji dan duže upravo i makedonska kuhinja koja, upravo zato što je spoj potpuno različitih kultura, uspeva da zadovolji čak i najzahtevnije nepce.

Beograd i Ohrid deli 411 kilometara, odnosno skoro sedam sati vožnje, a cene dvokrevetnih apartmana u novogodišnjoj noći kreću se već od 60 evra.

Komentari (0)

Putovanja