Novosti

Seničić za Euronews Srbija: Nerealno da agencije povrate novac od Grka do 15. januara 2022.

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2021

-

21:02

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je Grčka potvrdila da neće biti produženja Uredbe o zamenskim vaučerima, tako da će grčke agencije morati da vrate novac našim agencijama, odnosno građanima Srbije koji nisu koristili vaučere do 15. januara 2022. godine.

Turističke agencije su kod nas kao jedan od razloga zašto ne mogu da vrate novac navodile i da pojedine zemlje među kojima je i Grčka produžavaju važenje uredbe i tako im kao partnerima u Srbiji odlažu povraćaj novca.

"Dalju, veoma uspešnu saradnju Srbije i Grčke u turističkom sektoru nastavljam sa novim ministrom turizma Vasilisom Kikiliasom. Razgovarali smo o Uredbi o zamenskim vaučerima koja je na snazi u Grčkoj. Grčka strana je potvrdila da neće biti produženja ove uredbe od strane grdckih vlasti i grčke agencije će, takođe, morati da vrate novac građanima koji nisu iskoristili vaučere", navela je Matić.

Međutim, u razgovoru za Euronews Srbija direktor Jute Aleksandar Seničić smatra da je posredi neki nesporazum i ne vidi kako će to biti moguće do planiranog termina.

Zamenska putovanja

Naša zemlja je prošle godine usvojila uredbu kojom je omogućeno da svi građani koji su uplatili turističke aranžmane do 15. marta imaju mogućnost da sa agencijama dogovore zamensko putovanje koje mogu da iskoriste do 31. decembra 2021. godine i da, ako zamensko putovanje ne bude realizovano do tada, imaju pravo na povraćaj uplaćenog novca do 15. januara 2022.

"Najveći broj naših turističkih agencija ne sarađuje sa agencijama u Grčkoj kada zakupljuju kapacitete. Novac je u većini slučajeva uplaćen privatnim licima, odnosno vlasinicima hotela ili vila koje koriste naši turisti. Jedan mali broj agencija sarađuje baš sa turističkim agencijama u Grčkoj. Imali smo situaciju sa agencijom Mouzenidis koja je pred stečajnim postupkom, oko 2,5 miliona evra je ostalo dole i, po svemu sudeći će propasti", rekao je on.

Kako kaže, bez obzira na to što grčki ministar turizma Vasilis Kikilijas kaže da neće produžavati uredbu, situacija je takva da će naše agencije, najverovatnije ovu situaciju rešavati sudskim putem.

"Grčki partneri nemaju novac niti mogu da ga vrate. Oni ni na koji način ne uslovljavaju da se to mora iskoristiti do kraja ove godine, pružaju mogućnost da se to iskoristi bilo kada, ali da vrate novac mislim da je potpuno nerealno"

Seničić ističe da je Juta pre nekolko meseci započela razgovore sa resornim ministarstvom oko potencijalnog rešenja.

"Podsetiću vas da od 19 meseci, turističke agencije skoro da nisu uopšte radile 14-15 meseci. Ova sezona je bila dobra, ali ne idealna da se zaradi novac tako da možete da vratite sve što ste potrošili ili obaveze prema putnicima jer je samo 50 odsto vaučera iskorišćeno"

Jedan od predloga bio je da se produži rok do kraja sledeće turističke sezone, a da se, po ugledu na neke evropke države, ponude krediti turističkim agencijama.

"Ako bude izvesno i jasno da će biti sledeće turističke sezone, jer se nalazimo u nestabilnoj epidemijskoj situaciji, onda da se deo tih obaveza završi kroz realizaciju putovanja ili neku pomoć države, poput kredita koji su dugoročniji. Ako do toga ne dođe, imaćemo ogroman broj turističkih agencija koje neće moći da ispune svoje obaveze što će dalje preći na teret osiguravača", upozorio je i dodao da su skoro svi organizatori putovanja pokriveni tzv. garancijama putovanja, odnosno polisama osiguranja:

"Sad je pitanje za osiguravače da li će isplaćivati štetu po tom osnovu, iako bi trebalo, ali to već nije tema o kojoj ja mogu da pričam", zaključio je Seničić u razgovoru za Euronews Srbija.

 

Komentari (0)

Putovanja