Novosti

Mnogi su više puta bili u Španiji, a nisu znali da bez ovog dokumenta mogu biti odbijeni na granici

Komentari

Autor: Shengenvisainfo.com

25/04/2022

-

11:22

Mnogi su više puta bili u Španiji, a nisu znali da bez ovog dokumenta mogu biti odbijeni na granici
Mnogi su više puta bili u Španiji, a nisu znali da bez ovog dokumenta mogu biti odbijeni na granici - Copyright Unsplash, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kada se pojave na spoljnim granicama šengenskog prostora, putnici iz zemalja kojima nije potrebna viza za ulazak u zemlje EU ili Šengena - kao što je Srbija, treba da se uvere da ispunjavaju nekoliko obaveznih uslova za ulazak u tu zemlju. Iako je glavni uslov posedovanje važeće putne isprave, manje je poznat onaj da kada putujete u zemlje EU morate imati dokaz o svrsi svog putovanja, ali i o dovoljno finansijskih sredstava koji će opravdati boravak u toj zemlji. To što vam do sada niko nikada nije tražio takav dokument, ne znači da u budućnosti neće.

Svaka zemlja ima minimalan iznos za koji može zatražiti kao dokaz na granici. Na primer, minimalni dnevni iznos za ulazak u Francusku je 120 evra ako putnik ne poseduje dokaz o unapred plaćenom smeštaju. Ako je smeštaj prethodno uplaćen, potreban iznos pada na 65 evra po danu.

Tek nedavno, kroz saopštenje na zvaničnoj bazi podataka EULaw i na početnoj stranici Službenog žurnala EU, ukratko poznatijeg kao EUR-Lex, objavljeno je da putnici iz trećih zemalja koji stižu na teritoriju Španije treba da "nastave sa posedovanjem dokaza da imaju najmanje 100 evra po danu" da bi mogli da uđu u Španiju.

"... stranci koji nameravaju da uđu na državnu teritoriju moraju nastaviti da dokazuju da imaju minimalan iznos od 100 evra po osobi dnevno; oni koji nameravaju da borave u Španiji da poseduju najmanje 900 evra ili zakonsku protivvrednost u stranoj valuti, pod uslovom da im to zatraže službena lica zadužena za vršenje kontrole ulaska na teritoriju Španije, a pod uslovima utvrđenim u pomenutoj Naredbi", navodi se na sajtu EUR-Lex.

Zašto baš 100 evra?

Iznos od 100 evra po danu predstavlja deset odsto minimalne bruto plate ili njen zakonski ekvivalent u valuti treće zemlje, pomnoženo sa brojem dana koji stranac planira da provede na teritoriji Španije i brojem drugih putnika čije će troškove pokrivati, objašnjava portal Shengenvisainfo.

Španske vlasti su od 1. januara 2022. godine utvrdile minimalnu međuprofesionalnu platu na 33,33 evra dnevno ili 1.000 mesečno, u zavisnosti od toga da li je plata fiksna po danima ili mesecima.

"Nikada mi nisu tražili takav dokaz"

Mnogi putnici koji su posetili Španiju više puta, nikada nisu doživeli da im neko traži dokaz o finansijskim sredstvima na računu kao uslov za ulazak u zemlju. Razlog je to što, iako putnici moraju da poseduju takav dokaz, graničari nisu u obavezi da ga od svih i traže. Zapravo, oni nasumčno biraju pojedince.

"Stranci moraju imati dokaz da poseduju ekonomske resurse, ako to zahtevaju zvaničnici zaduženi za kontrolu ulaska ljudi na teritoriju Španije", napominje špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo ističe da putnici mogu priložiti gotovinu, čekove, kreditne kartice koje pritom "moraju biti propraćene izvodom sa bankovnog računa". Prihvataju se i druga sredstva koja pouzdano dokazuju iznos koji je dostupan kao kredit na pomenutoj kartici ili bankovnom računu.

pixabay

 

Na forumu CaminoDeSantiago mnogi putnici su insistirali na tome da im nikada nisu tražili ovakva dokumenta pri ulasku u Španiju. Ipak, bilo je i drugih koji su podelili svoje iskustvo da su morali da dokažu da imaju dovoljno sredstava na računu kako bi ušli u zemlju.

"Jedan jedini put kada su od mene tražili dokaz o sredstvima, dao sam im izvode sa svojih kartica i to je bilo dovoljno", napisao je jedan komentator.

Šta se dešava ako nemate 100 evra po danu?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije objašnjava da graničari imaju pravo da putniku koji nema dokaz o posedovanju finansijskih sredstava, odbiju ulazak u zemlju.

"U slučaju da se prilikom vršenja kontrole ulaska lica na teritoriju Španije, utvrdi da strancu nedostaju ekonomska sredstva za vreme koje želi da ostane u Španiji, može da nastavi putovanje u zemlju krajnjeg odredišta (ako ima kartu za drugu destinaciju) ili da se vrati u zemlju porekla i biće mu odbijen ulazak na teritoriju Španije kako je utvrđeno zakonom", navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Španije.

Osim toga, Ministarstvo upozorava da granični službenici imaju pravo da dozvole ulazak u Španiju licima koja nemaju dovoljno finansijskih sredstava, ali tako što će im dužinu dozvoljenog boravka smanjiti srazmerno količini raspoloživih sredstava, napomenom u pasošu ili sličnim dokumentom.

To znači da graničari imaju pravo da odrede rok do kojeg putnici moraju napustiti Španiju.

Komentari (0)

Putovanja