Novosti

Turska čeka goste, ali turista u većem broju još uvek nema

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2021

-

21:36

Turska čeka goste, ali turista u većem broju još uvek nema
Turska čeka goste, ali turista u većem broju još uvek nema - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Letnja turistička sezona u Turskoj, jednoj od najpopularnijih destinacija, je počela, ali turista još nema u većem broju.

Među turistima koji borave ovih dana u Antaliji uglavnom se čuju turski i ruski jezik, ali ni njihov broj nije veliki.

Među gostima preovlađuju porodice sa decom i oni stariji parovi, ali na plažama niza luksuznih hotela u tom gradu nema mnogo ljudi.

Tanjug

Ubedljivo najbrojniji tokom dva dana bili su učesnici političkih skupova koji se održavaju u tom gradu - jučerašnjeg Samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i današnjeg Diplomatskog foruma (Antalia Diplomacy Forum).

Sam turski predsednik Redžep Tajip Erdogan istakao je juče da Turska preduzima mere protiv koronavirusa, i pozvao građane evropskih država da letuju u Turskoj.

U hotelima, kao što je bio slučaj i na Samitu, u kongresnom centru Nest, maske su obavezne u zatvorenom prostoru, čega se zaposleni striktno pridržavaju, što se za turiste i ne bi moglo reći u potpunosti.

Obedovanje je dozvoljeno u hotelskom restoranu, ali se sa svedškog stola ne možete služiti sami, već vam hranu koju izaberete, domaćini stavljaju u tanjire, na pult, dok vas od njih deli staklo.

Svi su sa maskama i u rukavicama.

Na ulazu u bilo koji deo hotela podsećaju na turskom, engleskom i ruskom da je potrebno održavati socijalnu distancu.

Na ulazima u liftove stoji obaveštenje da mogu da uđu najviše dve osobe, osim ukoliko je reč o porodicama.

U Turskoj su, inače, tek nedavno popuštene mere, ali je i dalje na snazi policijski čas.

Policijski čas traje od 22 sata do pet ujutru, i tokom cele nedelje, odnosno od 22 sata u subotu, do pet ujutru u ponedeljak.

Od zabrane su izuzeti jedino turisti, koji smeju da se kreću i u to vreme.

Nedavno su otvoreni i kafići i restorani, koji smeju da rade uz korišćenje 50 odsto kapaciteta.

U Turskoj se očekuje i dodatno popuštanje mera u narednom periodu, jer je u zemlji počela masovna vakcinacija.

Kako u Tursku?

Inače, državljani Srbije mogu da uđu u Tursku sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom nadležnih organa da je u poslednjih šest meseci putnik preležao kovid 19.

Ko nema nijedan od ta dva dokumenta, mora da poseduje negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili negativan rezultat brzog antigenskog testa ne stariji od 48 sati.

Mlađima od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.

Međutim, svi koji dolaze u Tursku ili su se u poslednjih 14 dolaska dana od ulaska u Tursku nalazila u Avganistanu, Bangladešu, Brazilu, Južnoj Africi, Nepalu, Pakistanu i Šri Lanki moraju da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, i određuje im se mera obaveznog 14-og karantina.

Svi koji dolaze u Tursku u roku od 72 sata pre dolaska, moraju elektronski da se registruju na linku: register.health.gov.tr. Tokom registracije se dodeljuje HES ?OD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika.

Bez ovog koda ne može se u tržne centre, restorane, državne ustanove, na aerodrome...

Komentari (0)

Putovanja