Novosti

Štrajk na najvećem francuskom aerodromu, brojni protesti planiraju se i u Španiji

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2022

-

20:19

Štrajk na najvećem francuskom aerodromu, brojni protesti planiraju se i u Španiji
Štrajk na najvećem francuskom aerodromu, brojni protesti planiraju se i u Španiji - Copyright AP Photo/ Thomas Padilla

veličina teksta

Aa Aa

Najveći francuski međunarodni aerodrom "Šarl de Gol" u Parizu je danas, na samo nekoliko dana uoči početka letnjeg raspusta, najviše pogođen štrajkom zaposlenih nezadovoljnih platama i uslovima rada.

Vatrogasci na štrajkuju od četvrtka, što je Generalnu direkciju za civilno vazduhoplovstvo (DGAC) primoralo da zahteva preventivno otkazivanje letova i zatvaranje piste iz bezbednosnih razloga, prenos portal BFM TV.

Ova otkazivanja letova će se odnositi na svaki peti odlazni ili dolazni let u periodu između 07.00 i 14.00 časova, što je pogoršanje u poređenju sa jučerašnjom situacijom kada je otkazivan svaki šesti let, tj. oko sto otkazanih na ukupno 1.300 planiranih letova.

Drugi po veličini međunarodni aerodrom u regionu Pariza, Orli, nije pogođen ovim štrajkom.

Štrajk na deset aerodroma u Španiji

Letačko osoblje kompanije Rajaner sa sedištem u Španiji planira da štrajkuje 12 dana ovog meseca da bi dobilo bolje uslove rada, saopštili su danas sindikati USO i SICTPLA.

Saopštenje je stiglo poslednjeg dana aktuelnog štrajka osoblja, koji je počeo u četvrtak i primorao Rajaner da otkaže danas 10 letova u Španiji, preneo je Rojters.

Letačko osoblje štrajkovaće od 12. do 15. jula, od 18. do 21. jula i od 25. do 28. jula na 10 španskih aerodroma na kojima leti Rajaner, saopštili su sindikati.

Sindikati i posada Rajanera zahtevaju promenu stava aviokompanije, naveli su u saopštenju, pozivajući kompaniju da nastavi pregovore o uslovima rada.

Sindikati su, takođe, pozvali vladu da ne dozvoli da Rajaner prekrši radno zakonodavstvo i ustavna prava, kao što je pravo na štrajk.

Komentari (0)

Putovanja