Novosti

Od maja 2023. ćemo plaćati sedam evra za ulazak u EU: Šta je ETIAS i šta to znači za građane Srbije?

Komentari

Autor: Euronews

02/07/2022

-

20:52

Od maja 2023. ćemo plaćati sedam evra za ulazak u EU: Šta je ETIAS i šta to znači za građane Srbije?
Od maja 2023. ćemo plaćati sedam evra za ulazak u EU: Šta je ETIAS i šta to znači za građane Srbije? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Još 2016. godine nekadašnji predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da "Evropa mora znati ko prelazi njene granice". I od maja 2023. godine, to će zaista biti tako jer je u planu pokretanje Evropskog sistema za putne informacije i odobrenja (ETIAS).

Dakle, u pitanju je sistem koji će odobravati putovanja putnicima kojima nije potrebna viza za ulazak u EU, odnosno prostor Šengena. Među njima je i Srbija, države Zapadnog Balkana, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Kanada, Australija, zemlje Latinske Amerike, odnosno ukupno 63 zemlje.

To znači da će nerezidenti, među kojima i građani Srbije, koji ulaze u EU morati da popune formular za prijavu od sedam evra pre nego što krenu na put. ETIAS - što je skraćenica za Evropski sistem za informacije i autorizaciju putovanja, ima za cilj da "poveća bezbednost i pomogne u sprečavanju zdravstvenih pretnji po blok".

Prema takozvanom "pravilu od 90 dana", nerezidentima je dozvoljeno da provedu do 90 dana u svakoj od 180 zemalja Šengenskog prostora. Ako bi želeli duže, za tako nešto bi im bila potrebna viza. To se suštinski neće menjati jer ljudi i dalje imaju pravo da provode ovoliko vremena unutar zone, ali proces više neće biti potpuno nekontrolisan.

Koliko vremena je potrebno da se aplicira za ETIAS?

Proces će biti u velikoj meri automatizovan i ne bi trebalo da traje više od 10 minuta za popunjavanje obrasca - u kojem će se zahtevati podaci iz pasoša o samom putu, kao i neka osnovna bezbedonosna pitanja.

Evropska komisija (EK) najavljuje novi ETIAS sistem kao "jednostavan, brz i pogodan za posetioce". Očekuju i da će pozitivan odgovor biti dat u više od 95 odsto prijava.

Ukidanje vize će tada biti izdato automatski u roku od nekoliko minuta nakon uplate. Ali, putnicima se savetuje da se prijave najmanje 72 sata pre nego krenu na put, u slučaju nepredviđenog kašnjenja sistema.

"Samo u veoma izuzetnim slučajevima, ETIAS procedura bi mogla da potraje do 30 dana", saopšteno je iz EK.

Jednom kada prijava bude odoborena, ETIAS dozvola traje tri godine i važi za neograničen broj ulazaka - što je dobra vest za one koji često putuju. Nakon tri godine, ETIAS će morati da se ponovi za dalja putovanja u EU.

Na koga se odnosi ETIAS?

Nova bezbedonosna mera utiče na ljude koji ne žive stalno u nekoj zemlji EU ili im nije potrebna viza boravak u njoj. Turisti, vlasnici vikendica, radnici na određeno ili oni koji posećuju porodicu ili prijatelje u 26 zemalja Šengen zone (koja isključuje Irsku), koristiće ovaj sistem.

Nova ETIAS dozvola se često poredi sa australijskim ETA i američkim ESTA sistemima, koji se koriste za kratkoročne boravke.

Pravila za one kojima je potrebna Šengen viza, ostaće ista.

Čemu zapravo služi ETIAS?

ETIAS sistem ima za cilj da poboljša bezbednost širom EU, rešavajući važne praznine u informacijama o međunarodnim dolascima u zemlje bloka.

"Trenutno, granični i organi za sprovođenje zakona imaju malo informacija o putnicima koji prelaze granice EU bez viza", saopštila je Komisija.

ETIAS sistem će porediti lične podatke sa brojnim bazama podataka EU, uključujući Europol, kako bi se pomoglo u otkrivanju pojedinaca koji mogu predstavljati rizik po bezbednost pre nego što uđu u granice Šengena.

Nadamo se da će ukidanje viza pomoći u poboljšanju otkrivanja trgovine ljudima, posebno u slučaju maloletnika i u borbi protiv prekograničnih kriminalnih aktivnosti.

Kako i kada će ETIAS stupiti na snagu?

Evropska komisija kaže da će uvođenje novog sistema za praćenje putnika imati "minimalan efekat" na ljude koji dolaze u Evropu.

I putnici iz Srbije koji ispunjavaju uslove moraće da pribave ETIAS pre putovanja po ceni od sedam evra. Sistem će biti besplatan za mlađe od 18 ili starije od 70 godina. Avio i pomorski prevoznici će biti u obavezi da proveravaju status putne isprave pre ukrcavanja u prevozno sredstvo.

Inače, prvobitno je bilo planirano da sistem bude pušten u rad krajem 2022. godine, a sada se navodi da će to ipak biti u maju 2023.

Komentari (1)

Reciprocitet

02.07.2022 22:44

EU građanima zbog sigurnosti Srbije uvesti elektronsko prijavljivanje pre dolaska u Srbiju. Cenu zaokružiti na 10€.

Putovanja