Novosti

Prva mediteranska zemlja koja je posle samo mesec dana vratila jednu od kovid mera - u slučaju nepoštovanja kazna 300€

Komentari

Autor: Euronews

13/07/2022

-

07:14

Prva mediteranska zemlja koja je posle samo mesec dana vratila jednu od kovid mera - u slučaju nepoštovanja kazna 300€
Prva mediteranska zemlja koja je posle samo mesec dana vratila jednu od kovid mera - u slučaju nepoštovanja kazna 300€ - Copyright Unsplash/Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kipar je vratio obavezu nošenja zaštitnih maski samo mesec dana nakon što je ova kovid mera ukinuta. Ministarstvo zdravlja saopštilo je u sredu da će turisti ponovo morati da nose maske za lice u zatvorenom prostoru.

Naime, Kipar je otvorio svoje granice i ukinuo sva ograničenja ulaska još u aprilu. Obaveza nošenja maski ukinuta je 1. juna i to je bilo poslednje ograničenje vezano za pandemiju virusa korona.

Međutim, ta mera je ponovo uvedena nakon što je skočio broj kovid pozitivnih. Štaviše do 1. jula, Kipar je prijavio ukupno 10.879 novih slučajeva. Nagli broj prijema u bolnice i nepoštovanje preporuka u cilju sprečavanja virusa bili su glavni faktori koji su doprineli ovoj odluci, saopštio je ministar zdravlja Mihalis Hadžipantela.

Kipar se ovog leta u potpunosti otvorio za turiste. Sistem semafora u zemlji sa crvenim, zelenim i sivim listama za različite nacije je uklonjen. Putnici više nisu ni u obavezi da popunjavaju obrazac Cyprus Flight Pass za lociranje koji se ranije koristo za praćenje pozitivnih slučajeva u zemlji.

Nakon što je ukinuta obaveza nošenja maske, nešto više od mesec dana kasnije se vraća. To znači da turisti od 8. jula moraju da nose maske u zatvorenom prostoru ili će se suočiti sa kaznom od 300 evra.

Kipar inače trpi ogromne gubitke u turizmu u poslednje dve godine. Porast slučajeva kovida 19 i nova mera vezana za maske dolaze baš u trenutku početka turističkih gužvi. Turizam inače čini oko 13 odsto BDP-a zemlje, a sa značajnim gubitkom ruskih u ukrajinskih turista ove godine, Kipar nastoji da ojača veze sa drugim zemljama.

Svi putnici, među kojima su i građani Srbije, od 1. juna više ne moraju da pokazuju važeći sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o oporavku od koronavirusa ili negativan PCR/antigenski test. Kiparski minsitar saobraćaja Janis Karusos rekao je da ta odluka znači i povratak u normalu u pogledu putovanja.

 

Komentari (0)

Putovanja