Novosti

Britanski avio prevoznici traže da se ukinu testiranja i karantin

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2021

-

16:37

Britanski avio prevoznici traže da se ukinu testiranja i karantin
Britanski avio prevoznici traže da se ukinu testiranja i karantin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski avio-prevoznici uputili su danas zahtev vladi da ukine obavezno testiranje na korona virus i karantin za putnike koji su vakcinisani sa obe doze vakcine, uz podsećanje da su te mere već ukinute u EU s ciljem da se pokrene oporavak sektora turizma.

U pismu avio-prevoznika upućenom ministru saobraćaja Velike Britanije Grantu Šapsu podseća se da bi putnici iz zemalja označenih kao "žute" destinacije tj. kategorisanih u drugi od 3 stepena rizika, trebalo da budu izuzeti iz mere obaveznog 10-dnevnog karantina, a da bi oni koji dolaze iz nisko rizičnih, "zelenih" i "žutih" zemalja trebalo da budu oslobođeni skupog PCR testiranja, prenosi Rojters.

"Zahvaljujući neverovatnoj efikasnosti vakcina i kritičnoj ulozi vakcinacije u procesu ublažavanja restriktivnih mera u Velkoj Britaniji, uvereni smo da preventivne antiepidemiološke mere mogu biti bezbedno prilagođene kako bi se potpuno vakcinisanim putnicima iz ''zelenih'' i ''žutih'' zemalja omogućilo da putuju bez restrikcija", navodi se u pismu upućenom ministru Šapsu.

Britanski premijer Boris Džonson predočio je ranije će se putnici ove godine suociti sa "gnjavažom i odlaganjem ako žele da odu u inostranstvo", jer je prioritet zaštita zemlje od koronavirusa.

Popularne destinacije za odmor Britanaca, kao što su Španija, Portugalija, Francuska, Italija i Grčka, trenutno su označene kao "žute", što zahteva da putnici koji se vraćaju iz tih zemalja urade tri testa i izoluju se 10 dana po povratku u Veliku Britaniju.

Za putnike iz 11 zemalja i teritorija označenih kao „zelene“ predviđena su dva testa, čak i za one koji su potpuno vakcinisani, sa obe doze vakcine.

Komentari (0)

Putovanja