Novosti

Fenomen koji izaziva nevericu: "Magična brda" naizgled prkose gravitaciji, a jedno se nalazi i u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews

31/08/2022

-

11:53

Fenomen koji izaziva nevericu: "Magična brda" naizgled prkose gravitaciji, a jedno se nalazi i u Srbiji
Fenomen koji izaziva nevericu: "Magična brda" naizgled prkose gravitaciji, a jedno se nalazi i u Srbiji - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Zamislite sledeću situaciju: nalazite se na uzbrdici i bacite lopticu na zemlju, ali ona ne ide nizbrdo već u prkosi gravitaciji i kreće se u obrnutom smeru. Zvuči nemoguće, ali verovali ili ne, na nekoliko "magičnih brda" raštrkanih širom sveta, upravo se to i dešava - ili se barem tako čini.

Oni koji dožive ovako nešto brzo će posumnjati u svoju trezvenost, ali se zapravo radi o jedinstvenoj optičkoj iluziiji.

"Magična brda" poznatija i kao gravitaciona ili magnetna brda, mogu se naći širom sveta.

Jedan poznati primer je Magic Hill u planinama Morne u okrugu Daun u Severnoj Irskoj. Međutim, ovaj fenomen može se videti i preko granica Irske, iza Ben Bulbena u okrugu Sligo i blizu vodopada Mahon u planinama Komerag.

Slično brdo može se videti na kratkoj deonici puta u blizini Rima, a imamo čak i mi jedno u Srbiji. Naime, ono se nalazi u selu Ivanje na planini Radan nedaleko od Kuršumlije. Misteriju o "čudu" planine Radat dodatno su podgrejale priče o tome kako su se tokom Drugog svetsog rata ovde bez ikakvog razloga rušili nemački avioni. Ima i onih koji veruju da su ovu abnormalnost izazvali đavoli iz obližnje Đavolje varoši.

Grčka, Nemačka, Portugal, Rumunija, Češka i Škotska takođe se mogu pohvaliti primerima ove misteriozne pojave. Doduše, magičnih brda ima i na mnogo mesta van Evrope. Četiri u Australiji, dva u Brazilu, deset u Kanadi i čak 27 u SAD.

Da biste iskusilli efekat prkosa gravitaciji, odvezite svoj automobil do dna brda i stavite ga u ler. Ubrzo ćete videti

Oni koji ne voze, mogu da sipaju malo vode na zemlju i gledaju kako teče uzbrdo.

 

 

U čemu je tajna?

Ima mnogo objašnjenja, a lokalna stanovništva ih vekovima povezuju sa veštičarenjem, nemirnim duhovima i džinovskim, zakopanim magnetima.

Pravo objašnjenje pak, nije tako spektakularno.

Svako mesto je okruženo pogledom na brda od 360 stepeni, koja su pritom pošumljena, zbog čega nemate pogled na horiznost. Tako iako mislite da ste krenuli uzbrdo, zapravo idete nizbrdo.

"Površina je nagnuta na način koji pruža optičku iluziju da idete uzbrdo", rekao je Brok Vajs sa Univerziteta u Pensilvaniji za "Discoveries and Breakthroughs in Science" još 2006. godine.
"Vi sve vreme idete nizbrdo, ali mozak pruža drugačiji utisak"

Iako možda nećete prkositi gravitaciji, ovaj magičan fenomen hoće vašim očekivanjima.

A budući da u Srbiji imamo jedno magično brdo, svakako bi trebalo iskusiti njegove čari.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bec Hill (@bechillcomedian)

 

Komentari (1)

Macy

02.09.2022 23:12

Licno se uverio vise puta sa 5 osoba u autu ! Uzbrdna-nizbrdica-ivanje-radan planina- leskovac

Putovanja