Novosti

Otočec i Krka, magičan sjaj slovenačke jeseni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2022

-

12:47

Otočec i Krka, magičan sjaj slovenačke jeseni
Ricardo Lavezzo Fiorenzo Calosso - Copyright Ricardo Lavezzo Fiorenzo Calosso

veličina teksta

Aa Aa

Divno miholjsko leto je odlučilo da potraje, a ja sa njim da krenem put Slovenije, da posetim neka stara draga mesta, a bogme i da otkrijem nova. 

Slovenija ima dar da vas podjednako čarobno ugosti u svakom godišnjem dobu, no jesen ima posebnu magiju jer se priroda podno Alpa presvuče u zlatnu haljinu punu preliva koji oduzimaju dah. Zelena, crvena, zlatna, bronzana, žuta, crvena…boje slovenačke jeseni pod suncem daju sjaj koji vas jednostavno obuzme i greje još dugo posle odlaska.

Već duže vreme na Instaramu pratim stranicu "Feel Slovenia" na kojoj možete da otkrijete čudesna mesta koja su turistima još nepoznata. Pre mesec dana imala sam priliku da obiđem Škofija Loku, koja mi se jako svidela a o kojoj ću vam pisati uskoro, nadam se. Sada je red došao da obiđem, otkrijem i doživim Grad Otočec i Dolenjske toplice, odnosno Terme Krka.

Miran Kambič

 

Otočec i Dolenjske toplice udaljeni su svega petnaestak minuata kolima jedno od drugog, a od Beograda oko četiri i po sata vožnje. Idealno, ako se krene petkom posle posla, taman stižete na večeru sačinjenu od svežih i zdravih, preukusnih lokalnih jela i odličnog vina, a imate mogućnost da se ujutru probudite u raju.

Ricardo Lavezzo Fiorenzo Calosso

 

Grad i dvorac Otocec su baš to, parčence raja. To sam shvatila čim smo stigli, no nisam neko ko na prvu loptu odmah daje epitet “savršeno”. Hotel odnosno dvorac se nalazi na predivnom ostrvu reke Krka. 

Saτa Hess

 

Zamak se prvi put pominje u dokumentima u 13. veku. Ostrvce na kome se nalazi dvorac je povezan sa dva drvena mosta na suprotnim stranama reke. Dvorac Otočec je sada luksuzan hotel u kome smo uživali u božanstvenom smeštaju, još boljoj hrani i predivnoj prirodi kojom je opasan. Dodatna vredost su golf tereni, no za to se još nisam usavršila, možda u budućnosti se oprobam, ko zna... 

Miran Kambič

 

Do tada, fokusiraću se na ono što volim a to su hrana i vina. Moram da napomenem da su restoran Grad Otočec i kuvar Nejc Ban u poznatom Mišelinovom društvu.

Lovro Rozina

 

Pošto smo nahranili dušu i telo i oči, krećemo dalje, ka Dolenjskim toplicama i Termama Krka u jugoistočnom delu Slovenije, na zapadnom obodu kotline Novog Mesta. Od Ljubljane su udaljene samo sat vožnje. Hrana nas je i ovde oborila s nogu, gastro manijaci, svaka preporuka ako želite da svoj hedonizam podignete na viši nivo! Tako lepo najedeni, red je bio da se opustimo u intimnom SPA tretmanu.

Miran Kambič

 

Meni su vrlo bitni, a oba mesta to nude, mir, tišina, izolovanost, jednostavno, opuštenost posle koje se osećate kao da lebdite. I to sam našla ovde. 

Za Sloveniju važi neki stereotip da je hladna, ali, verujte mi, sve je samo ne hladna. Otočec i Terme Krka su tek dva primera gostoljubivosti, hedonizma, topline, vrhunskog odmora i bajkovite prirode koji vas jednostavno uvuku u sebe i čim krenete kući, već jedva čekate da opet dođete. Slovenija je jedna od zemalja o kojima slike govore više nego reči jer Alpi i Krka pružaju moćnu magiju koja vas ne pušta lako. 

Preuzeto sa bloga: www.mojeputovanje.net
Piše: Ivana Kovačević

Komentari (0)

Putovanja