Novosti

Španija proširuje mogućnost besplatnih putovanja na međugradske autobuske linije

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2023

-

23:23

Španija proširuje mogućnost besplatnih putovanja na međugradske autobuske linije
Španija proširuje mogućnost besplatnih putovanja na međugradske autobuske linije - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Mogućnost besplatnog putovanja vozom, koje je španska vlada uvela u septembru kako bi nadomestila rast troškova života, danas je proširena i na međugradske autobuske usluge i važiće od 1. februara.

U to spada i besplatno putovanje na relaciji Madrid - Barselona, dugoj 626 kilometara, a na toj, kao i na još 41 autobuskoj liniji, od septembra je na snazi popust od 50 odsto, preneo je Gardijan.

Očekuje se da će na svim tim linijama vožnja uskoro biti besplatna, kao i kada je reč o svim dugim i srednjim putovanjima.

Napominje se da putnici moraju da odrede destinaciju i plate depozit od 10 evra za prigradske linije, kao i 20 evra za putovanja na srednje dugim distancama, nakon čega QR kod na aplikaciji služi kao karta.

Dodaje se da se depozit vraća na kraju godine ako je vlasnik karte putovao najmanje 16 puta do određene destinacije ili bilo koje destinacije unutar iste zone.

Kako se navodi, šema nacionalnog železničkog operatera Renfe važila je do kraja 2022. godine, ali je sada produžena do 31. decembra.

Ministarka saobraćaja Rakel Sančes Himenes rekla je da je od uvođenja pomenute šeme Renfe izdao 2.437.394 besplatne karte za prigradske i međugradske vozove, a od 29. decembra obnovio je 230.000 propusnica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja