Oko sveta

Od velških kolačića od zrikavaca do kampovanja na ledu Grenlanda: Pet najatraktivnijih održivih evropskih destinacija

Komentari

Autor: Euronews

12/11/2023

-

22:10

Od velških kolačića od zrikavaca do kampovanja na ledu Grenlanda: Pet najatraktivnijih održivih evropskih destinacija
Unsplash - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Najpoznatiji turistički vodič "Lonely Planet", nedavno je preporučio najinteresantnije destinacije za 2024. godinu, a na vrhu liste najzanimljivijih regija, našla se Transdinarska biciklistička ruta Zapadnog Balkana, na kojoj je i Srbija. Sada se na njihovom sajtu mogu naći i preporuke za "najodrživije destinacije", a čak pet se nalazi u Evropi.

Stručnjaci za putovanja napravili su selekciju koja rangira mesta prema odgovornom pristupu turizmu i strategijama za očuvanje životne sredine.

Euronews predstavlja evropske pobednike:

Španija: Gradski parkovi i biciklističke staze

Španija već važi za jednu od najpopularnijih svetskih destinacija za odmor, ali zemlja okupana suncem sve više radi i na tome da podstiče putovanja van sezone i promoviše zanemarene lepote na svojoj teritoriji.

Unsplash

Park u Valensiji

Takođe ulaže u ekološki prihvatljive oblike prevoza, uključujući proširenje mreža biciklističkih staza, električne autobuse i pokretanje novih železničkih ruta.

Valensija, na istočnoj obali Španije, je zelena prestonica Evrope za 2024. zahvaljujući različitim održivim inicijativama, uključujući određivanje novih prigradskih poljoprivrednih površina, 30.000 metara kvadratnih javnog prostora za pešake i poboljšanje veza brzih vozova sa drugim gradovima.

Ako posetite Valensiju, obavezno obiđite i Vrt del Turija, park bez motornog saobraćaja koji se nalazi u nekadašnjem koritu reke Turije, dugom devet kilometara.

Grenland: Ekološke avanture na ledu

Grenland već dugo privlači radoznale i odvažne putnike svojim ogromnim ledenim prostranstvima i melanholičnom tundrom. Međutim, sada turistički odbor zemlje, Visit Greenland, radi na ublažavanju posledica prevelikog broja posetilaca. 

Unsplash

 

To je glavna destinacija za posmatranje fenomena polarne svetlosti, koja će u narednih nekoliko godina biti naročito živopisna zahvaljujući pojačanoj solarnoj aktivnosti, piše Lonely Planet.

Za "ekološku" avanturu, sajt preporučuje dvodnevno kampovanje na drugom najvećem ledenom pokrivaču na svetu nadomak Kangerlusuaka.

Vels: Šetnje u divljini

Vels, jedna od prvih zemalja na svetu koja je donela zakon o održivosti, našao se na listi zahvaljujući obnovljenoj železničkoj mreži.

Unsplash

 

Udaljeni nacionalni park Pembrokšir sada je zahvaljujući tome pristupačniji, a interesantne destinacije biće još bolje umrežene, kada se završi glavna železnička linija Južnog Velsa početkom 2025.

Euronews preporučuje da probate i hranu budućnosti na farmi buba "Dr Bejnon" u blizini Sent Dejvidsa.

U ovom istraživačkom centru i rezervatu prirode nalazi se "Grub Kitchen", prvi britanski kafić sa jelima od insekata. Ovde možete naučiti o održivoj hrani i onda gricnuti kolačić od zrikavaca - naravno, ako se usudite.

Portugalija: Duga pešačenja

Epsko hodočašće do španskog Santjago de Kompostele dugo 620 kilometara počinje u Portugaliji.

Unsplash

 

Portugalski deo puta (Caminho Portugues de Santiago) možete prelaziti peške ili biciklom i uživati u prelepoj prirodi.

Možete prenoćiti u autentičnim lokalnim konačištima poznatim kao "albergues", isprobati lokalne specijalitete u malim restoranima i obići gradiće čija se populacija ubrzano smanjuje.

Baltičke zemlje: Meditativni pokret u prirodi

U baltičkim zemljama naći ćete puteve idealne za meditaciju, navodi Lonely Planet.

Unsplash

 

Stručnjaci za putovanja preporučuju posetu peščanim dinama, rekama i jezerima u ovoj severnoj oblasti koje može da vam pomogne da "otkrijete svoje unutrašnje 'ja'".

Zaputite se u Estoniju da uživate u njenim minimalističkim pejzažima, Litvaniju zbog finog peska Kurske prevlake koja odvaja Kurski zaliv od Baltičkog mora i Letoniju za šumovitu dolinu reke Gauja, savršenu za uživanje u bojama jeseni.

Komentari (0)

Putovanja