Oko sveta

Ugašeni vulkani širom Evrope: Crkva unutar vulkana, ulazak u grotlo i crni pesak su mesta za pravu letnju avanturu

Komentari

Autor: Euronews

21/05/2023

-

22:22

Ugašeni vulkani širom Evrope: Crkva unutar vulkana, ulazak u grotlo i crni pesak su mesta za pravu letnju avanturu
Ugašeni vulkani širom Evrope: Crkva unutar vulkana, ulazak u grotlo i crni pesak su mesta za pravu letnju avanturu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Da li ste znali da je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Škotske nekadašnji vulkan?  Želite da se popnete na vulkan, ali se plašite erupcije?  Nemojte se bojati - Evropa ima mnogo ugaslih i uspavanih vulkana. Od blagih šetnji kroz alpske livade do izazovnih planinarenja uz stenovite vrhove, ova zapanjujuća prirodna čuda nude niz jedinstvenih planinarskih iskustava na kojima ne morate da izbegavate lavu.

Ako želite prelepe poglede i prave influenserske fotografije na mrežama, uz obilazak vulkana bez straha od krhotina koje lete oko vas, evo nekoliko predloga koje pominje Euronews.

Španija: Crkva unutar vulkana

U španskom vulkanu Santa Margarida  koji je imao poslednju erupciju pre 11.000 godina , nalazi se mala i skromna kapela.

Mala crkva u Kataloniji prvi put se pominje u tekstu iz 1403. godine, kada ju je starešina crkve uvrstio u svoj testament. Prvobitna kapela je uništena u srednjovekovnom zemljotresu, a sadašnja zgrada datira iz 1865. godine. Uglavnom prazna, crkva je preplavljena ljudima na praznik Svete Margarete Antiohijske. Na ovom festivalu 20. jula, stotine ljudi se penju uz 700 metara visok vulkan i hodočaste na sveto mesto. Postoji nekoliko pešačkih staza oko vulkana Santa Margarida, ali najpopularnija ruta je kružna staza od 3,5 kilometara koja se kreće oko kratera vulkana.

 

 

Francuska: Svetska baština Uneska

Pešačite na Pui-de-Dome, mesto svetske baštine Uneska. Pui-de-Dome je najviša tačka u Chaine des Puis, lancu od više od 80 vulkana u centralnoj Francuskoj. Na visini od 1.465 metara pruža panoramski pogled na ostatak lanca. Staza Sentier des Muletiers koja se proteže duž severa planine, popularna je među planinarima. Ako želite lakši uspon, možete uzeti voz Panoramikue des Domes. Na vrhu možete obići drevni hram Merkura, rimsko svetilište iz trećeg veka.

Italija: Pitom vulkan

Krenite prema brdima Alban na kupanje u jezeru Caldera Canva Nemi u blizini Rima. Nisu svi ugasli vulkani dramatični stenoviti vrhovi. Primer su valovita brda Alban 20 kilometara jugoistočno od Rima. Posetite Castelli Romani, šarmantne gradove koji se prostiru prekrasnim pejzažem i uživajte u lokalnim specijalitetima kao što je 'porchetta', vrsta svinjskog mesa.  Dominantni vrh je Monte Kavo. Postoje dve male kaldere odnosno depresije nastale tokom erupcije, koje sadrže jezera Lago Albano i Nemi. U Lago Albanu možete uživati u pogledu na obližnje selo Albano Laziale, u kojem se nalazi papina letnja palata i papski vrtovi.

Portugal: Ulazak u "grlo vulkana"

Zagledajte se u "grlo vulkana" u Algar do Carvao smešteno na prelepim Azorima. Ovo veličanstveno prirodno čudo je malo dalje od ostalih mesta na ovoj listi. Ali je vredno putovanja.

Posetioci mogu da prošetaju kroz drevni vulkanski otvor, koji uranja 50 metara od kaldere do lagune koja se napaja kišnicom na najdubljoj tački.  Radno vreme varira u zavisnosti od doba godine, pa proverite aktuelne informacije. Ulaznice koštaju 6-9 evra po odrasloj osobi za posetu jednoj ili dve pećine, a deca mlađa od 12 godina ulaze besplatno zajedno sa odraslom. 

profimedia

 

 

Vels: Uspavani besni vulkan

Popnite se na planinu Snoudon sa koje se pruža zadivljujući pogled na Snoudon ili Ir Viddfa, najvišu planinu Velsa, koja je nekada bila vulkan sa besnom erupcijom.

Njegova najmoćnija erupcija, za koju se procenjuje da se dogodila pre nekoliko stotina miliona godina, čula bi se na udaljenosti do 5.000 kilometara. Sada je prelepa planina i mesto za planinarenje. Po vedrom danu, planinari na vrhu od 1.085 metara mogu da vide sve do Irske, Škotske i ostrva Man. 

 

 

Španija: Plaže s crnim peskom

La Gomera se nalazi na Kanarskim ostrvima u Atlantskom okeanu.  Da biste je posetili moraćete da letite na Tenerife, a zatim uhvatite trajekt do La Gomera, najmanjeg Kanarskog ostrva. Ali ima mnogo stvari koje treba uraditi kada stignete.

Ostrvo je ostatak snažno erodiranog okeanskog štita vulkana. Prestala je da eruptira pre oko tri miliona godina. Uronite u Atlantik, sunčajte se na vulkanskim plažama sa crnim peskom ili istražite maglovitu šumu Garajonaj. Ova drevna lovorova šuma puna je bujnih izvora i potoka. 

Škotska: Arturovo sedište

Arthur's Seat pruža prekrasan pogled na grad Edinburg. Brdo je već popularno među turistima, ali malo ko zna za ostatke uspavanog vulkana. Visok je više od 250 metara i dugo je služio kao vidikovac. U stvari, naziv "Arthur's Seat" potiče od keltske reči "Ard-na-Said," što znači "Visina strele”.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja