Sezona

Detaljan vodič za letovanje u Grčkoj, Crnoj Gori, Turskoj i Egiptu: Kakvi su uslovi za ulazak i kako se kreću cene

Komentari

Autor: Tara Tomović

21/05/2022

-

19:43

Detaljan vodič za letovanje u Grčkoj, Crnoj Gori, Turskoj i Egiptu: Kakvi su uslovi za ulazak i kako se kreću cene
Detaljan vodič za letovanje u Grčkoj, Crnoj Gori, Turskoj i Egiptu: Kakvi su uslovi za ulazak i kako se kreću cene - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Leto 2022. će umnogome podsećati na ono 2019. kada su mnoge destinacije zabeležile rekordne posete u broju turista. Od tada su usledila dva leta koja će obeležiti stroge mere i uslovi nametnuti pandemijom virusa korona. Srećom, ove sezone većina zemalja opustila je pravila, a ponajviše je važno to što je epidemijska situacija više nego zadovoljavajuća.

Međutim, nakon pandemije usledija je nova kriza nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja se negativno odrazila na energente, pa samim tim i cenu avio-goriva, te tako donela poskupljenja u avionskim aranžmanima. Cena goriva skočila je i do četiri puta u odnosu na onu koja je bila kada su ugovarani čarter letovi do destinacija, što znači da će avio-kompanije zadržati pravo da zatraže doplatu od putnika preko agencije, čak i nekoliko dana pred put ukoliko fluktuacije u vrednosti goriva budu osetne. 

To se znatno može odraziti na porodice koje putuju sa decom i povećati troškove putovanja. Za sada je najavljeno da će za destinacije kao što je Turska moguća doplata biti između 20 i 30 evra, dok će za Egipat i Španiju ona iznositi i do 50-60 evra po karti.

A šta nas čeka na samoj granici, ali i destinaciji pročitajte u nastavku:

U Grčku bez ikakvih uslova

Grčka ambiciozno ulazi u ovo leto, pa prema podacima platforme Airbnb i AirDNA beleži porast potražnje za čak 232 odsto u odnosu na 2021. godinu, što je ohrabrilo turističke radnike u ovoj zemlji da će prihodi i priliv stranih turista biti na niovu onih iz 2019. godine.

U prilog tome, Grčka je od 1. maja zvanično suspendovala upotrebu kovid sertifikata kao uslov za ulazak u zemlju, ali i kao uslov za ulazak u ugostiteljske i maloprodajne objekte. Takođe, od 1. juna neće više biti obavezna ni upotreba maske u zatvorenim prostorima, osim ako se ne radi o zdravstvenim ustanovama, domovima za stare i javnom prevozu.

Stoga državljani Srbije ovog leta mogu bez ikakvih ograničenja ući i tranzitirati kroz Grčku.

Ali, kako se rat u Ukrajini negativno odrazio na ekonomiju mnogih evropskih zemalja, jedna od njih je svakako i Grčka u kojoj su porasle cene komunalija, ali i osnovnih životnih narminica. Naši turisti koji u proseku u Grčkoj borave 10 dana možda i neće osetiti veću razliku kada su u pitanju trškovi života, ali valja znati da su giros i sendviči poskupeli za 50 centri do jednog evra.

Pixabay

 

S druge strane, cena dizela i benzina na pumpama prelazi dva evra, a upravo zbog tih poskupljenja najavljeno je i da će drumski prevoz koji organizuju naše agencije poskupeti za barem 10 evra, što znači da bi cena autobuske karte do Halkidikija mogla iznositi 70, umesto pređašnjih 60 evra.

Od 18. marta poskupele su i cene karata za trajekte. Najviše su poskupeli trajekti od luke Pirej, pa tako karta koja je do Parosa koštala 38,5 evra sada iznosi 42,5 evra, dok su na nekim linijama cene povećane i za pet evra. Slična povećanja od oko 10 posto važe i za transport vozila. Na primer, na liniji od atinske luke Rafina do Mikonosa karta koja je koštala 67 evra, od 1. aprila iznosi 70.

U Crnoj Gori cene kao lani

Najave za predstojeću letnju sezonu su dobre, a epidemijska situacija je zadovoljavajuća, pa tako posedovanje kovid potvrde nije više obavezno za ulazak u Crnu Goru. To znači da će naši turisti moći slobodno da putuju ove godine u Crnu Goru.

Što se tiče cena letovanja u apartmanskom smeštaju za dvoje, tradicionalno je najjeftinije noćenje u Ulcinju od 20 evra, dok u hotelima ono ide od 50, pa naviše.

U Budvi se cena noćenja kreće od 40 evra, a minimum je potrebno izdvojiti 70 za noćenje u hotelu. Tivat i Boka Kotorska pružaju možda najveći kontrast, pa tako apartmani idu već od 28 evra po noćenju, a hoteli od 70.

profimedia

 

Ipak, u odnosu na prethodnu godinu, cene u Crnoj Gori se nisu značajno menjale. Kako najavljuju iz TO Budva, cene pića i namirnica biće približne onima u Srbiji, pa će se cene espressa kretati od jednog evra pa naviše, sokova od dva evra, dok će cene piva biti od 2,2 evra.

Turska i dalje traži sertifikat

Državljanima Srbije je za ulazak u Tursku i dalje potreban jedan od sledećih dokumenata:

  • sertifikat o vakcinaciji sa najmanje dve doze vakcine
  • negativan PCR test ne stariji od 14 ddana
  • negativan antigenski test ne stariji od 48 sati
  • potvrda o preležanom kovidu ne starija od šest meseci

Deca ispod 12 godina su izuzeta od obaveze posedovanja sertifikata o vakcinaciji ili negativnog PCR/antigen testa. Ukinuta je i obaveza popunjavanja formulara.

Što se cena tiče, pojedini turski hoteli će ove godine zabeležiti povećanje od 10 do 15 dosto.
Najpovoljnije cene su tradicionalno u Sideu na Antalijskoj rivijeri, pa se tako aranžmani na bazi sedam noćenja u hotelima sa 4* i uračunim avionskim prevozom kreću već od 488 evra krajem maja. Oni sa pet zvezdica u proseku iznose oko 570 evra.

U Kemeru u ponudi je nekoliko aranžmana koji su više nego raznoliki i njihova cena varira od 450 do 1.200 evra, zavisno od hotela.

Unsplash

 

Letovanje u samom gradu Antalija je u proseku 600 evra, dok su aranžmani za Alanju nešto povoljniji i kreću se već od 430 evra sa avionskim prevozom.

Letovanje u Kušadasiju avionom košta takođe od 450 evra u zavisnosti od broja noćenja i tipa hotelske usluge, a autobuskim prevozom je jeftinije za oko 250 evra.

Bodrum je nešto skuplji, pa se tako najjeftiniji aranžmani kreću od 550 evra, dok u proseku iznose između 700 i 800 evra u hotelima sa četiri zvezdice, all inclusive uslugom i avionskim prevozom.

Treba očekivati i veće vanpansionske troškove budući da je u ovoj zemlji stopa inflacije dostigla 70 odsto.

Aranžmani za Egipat najviše poskupeli

Najveći porast cena beleži se u Egiptu, pa će tako aranžman u septembru na bazi sedam noćenja i all inclusive usluge koji je 2020. godine iznosio 460 evra, prošle godine 650 evra, ove godine koštati blizu 780 evra. Cene će vrhunac pak, dostići u julu i avgustu.

Direktor Jute Aleksandar Seničić ističe da je to i logično jer je u pitanju mala destinacija koju su srpski turisti najviše koristili kada veliki broj ljudi iz sveta nije putovao van granica svoje zemlje. Sada, čim je veće interesovanje, skaču i cene.

Međutim, iako Egipat beleži najveće poskupljenje u ceni aranžmana, činjenica je da je ova zemlja računala na veliki broj turista iz Rusije i Ukrajine koji će ove godine ipak izostati, što bi moglo da utiče na cene aranžmana u nekom trenutku. Za koliko bi oni mogli da budu jeftiniji, ostaje da vidimo.

Euronews/Tara Tomović

 

Što se tiče uslova ulaska u zemlju, državljani Srbije mogu da uđu u Egipat sa sertifikatom o vakcinaciji. Za lica koja nisu vakcinisana potreban je negativan PCR test sa QR kodom, ili antigenski PCR test ne stariji od 72 sata pre dolaska u egipatske luke ulaska, sa izuzetkom dece mlađe od 12 godina.

 

 

Komentari (0)

Putovanja