Fudbal

Od 13 evropskih utakmica pet srpskih klubova samo jedna završena u korist predstavnika Superlige

Komentari

Autor: Euronews

22/09/2023

-

11:18 >> 11:21

Od 13 evropskih utakmica pet srpskih klubova samo jedna završena u korist predstavnika Superlige
Od 13 evropskih utakmica pet srpskih klubova samo jedna završena u korist predstavnika Superlige - Copyright Tanjug/P Photo/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Evropska sezona imala je prefiks istorijska za MozzartBet Superligu Srbije, jer je izašla s čak pet predstavnika na UEFA scenu i prvim direktnim učesnikom Lige šampiona (Crvena zvezda), ali je njen sadašnji presek najblaže rečeno razočaravajuće loš. 

Poraz prvaka Srbije od Mančester sitija, u prvom kolu elitnog takmičenja, samo je jedna od 12 izgubljenih utakmica u 13 koliko su ih zajedno upisali TSC, Čukarički, Vojvodina i Partizan, pri čemu je poslednji sa spiska zabeležio taj jedan trijumf (protiv Sabaha), a nije ušao u Ligu konferencije.

Ostali su samo ispijali gorke pilule, što u kvalifikacijama za isto takmičenje i Ligu Evrope, što na startu ovih evropskih kupova. Povrh toga, naši timovi su zbirno dali premršavih devet golova, dok su ih rivali ukupno 34 puta vraćali na centar.

Otuda, logičan podatak da je osvojen samo jedan bod za superligaški koeficijent na UEFA listi. Crvena zvezda je uzela 0,8, na konto direktnog učešća u LŠ, a njen večiti rival 0,2 na ime pomenutog trijumfa. 

Prema statistici profesora sportske ekomonije na Univerzitetu u Zagrebu, Tomislava Globana, verovatno niko nikada nije u evropsku sezonu ušao sa toliko lošim učinkom. Niko iz top 30 zemalja u Evropi bez dileme.

Učinak srpskih klubova u Evropi, sezona 2023/2024.

Liga šampiona

grupna faza

Mančester siti - Crvena zvezda 1:3

kvalifikacije

Braga - TSC 3:0

TSC - Braga 1:4

Liga Evrope

grupna faza

Vest Hem - TSC 3:1

kvalifikacije

Olimpijakos - Čukarički 3:1

Čukarički - Olimpijakos 0:3

Liga konferencije

grupna faza

Ferencvaroš - Čukarički 3:1 

kvalifikacije

Sabah - Partizan 2:0

Partizan - Sabah 2:0 (5:4 penalima)

Nordsjeland - Partizan 5:0

Partizan-  Nordsjeland 0:1

APOEL - Vojvodina 2:1

Vojvodina - APOEL 1:2 

Komentari (0)

Sport