Fudbal

Stojković širi optimizam pred Crnu Goru: Mi se pitamo, Srbija će pokazati šta može i šta želi

Komentari

Autor: Euronews

16/10/2023

-

14:50

Stojković širi optimizam pred Crnu Goru: Mi se pitamo, Srbija će pokazati šta može i šta želi
Stojković širi optimizam pred Crnu Goru: Mi se pitamo, Srbija će pokazati šta može i šta želi - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Srbija u utorak dočekuje Crnu Goru (20.45, TV Arena 1 Premium) u prvom od dva odlučujuća meča za plasman na EURO 2024. godine. Krckali su "orlovi" bodove posle obećavajućeg starta, dva poraza od Mađarske doveli su nacionalni tim da mora da pobedi Crnu Goru, pa 19. novembra i Bugarsku kako bi vizirala pasoš za Nemačku.

Igra u Budimpešti je bila daleko bolja od krajnjeg rezultata i ako postoji nešto što je dobro iz dva poraza onda je to činjenica da Srbija sama odlučuje o svojoj sudbini. Selektor Dragan Stojković ima ozbiljan zadatak da oporavi tim i spremi ga da sutra stadion "Rajko Mitić" napusti pobednički. Strah postoji u jednoj potrebnoj dozi.

"Strah kao strah mora da postoji iz jednog razloga. Time pokazujete poštovanje prema takmičenju. Preterani strah ne, vrsta obazrivosti da. Potrošili smo se u Budimpešti, ali smo uživali u igri koju smo prikazali. Ekipa mora da bude angažovan na svim nivoima. Ne može da se šeta i da se igra utakmica. Mislim, moguće je, ali ste odmah podređeni u utakmici. Juče smo imali lakši trening, do sutra ima dovoljno vremena da se igrači regenerišu. Igra se danas na svaka tri dana. Mi ćemo u tom segmentu biti spremni", istakao je na početku pres konferencije Stojković.

Stadion "Rajko Mitić" neće biti ispunjen kao "Puškaš Arena", očekuje se 25.000 gledalaca.

"Normalno je da narod bude uz nas. Osećam podršku, a ne znam kako ide prodaja karata. Koliko god ljudi da dođe na stadion, naše obaveze su iste. Želimo na EURO, da damo maksiumum i ja sam samo na to fokusiran."

Reakcija ekipe posle poraza u subotu veče je bila očekivana.

"Reakcija je bila kao i moja. Bili su razočarani samo zbog rezultata. Ja sam bio jako ponosan na ono što su pokazali. To je taj fudbal koji želi narod da vidi. Niko na igri, stilu ne treba da zameri. Igrali smo sa stavom, to je Srbija koju želim da vidim i treniram. Osećanja su pomešana, ne znam šta više od igrača da očekujem. Imao sam satisfakciju. Sa druge strane nismo dobili ono što smo zaslužili. Nismo materijalizovali ono za šta smo se borili. Igrači su uradili sve što se tražilo. Pokazali su veliki nivo verovanja i borbenosti. Sa te strane moje srce je puno."

Promene će biti neminovne u sastavu tima, a Stojkoviću "će asistirati" i lekarska služba. 

"Biće promena u timu, neću da otkrivam. Želimo da i današnji dan protekne u dobroj atmosferi, večeras ćemo znati zdravstveni bilten. Nisu svi zdravi, ali ne mogu da kažem ko nije "raspičaćete". Naći ćemo zamenu, rešiti problem. Sutra ćemo na miru doneti odluku. Ja potpuno miran dočekujem utakmicu i sa osmehom."

Zna Stojković da je sutrašnji meč najvažniji.

"Utakmica u Mađarskoj je bila važna, ali nije bila najvažnija. Ova je najvažnija, to smo pričali i pre Budimpešte. Sutrašnji me je meč istine. Hoćemo, žeklimo možemo. Znam da možemo. Srbija će igrati najbolje što može da se dođe do cilja. Da se nađe rešenje da lopta završi u mreži rivala. Ne verujem da će nas sportska fortuna zaobići  kao u meču sa Mađarima i da će se nastaviti trend da ne koristimo šanse. Mi verujemo u ovo što radimo, napravićemo šanse, ne postoji tim protiv koga to nismo. Ceo napadački arsenal ćemo pokazati na terenu".

 

 

Važnost utakmice ne stvara dodatni motiv.

"Nema velike filozofije. Mi želimo da pokažemo igre iz Budimpešte i pogađamo mrežu. Ako to ne uradimo moraću da odem negde da zapalim sveću. Krstio sam se u Budimpešti kakao neće lopta da uđe u gol. Može to da bude nekom simpatično, nekome ne. Rekao sam već da nisam pozvao fudbalere, već ratnike. U Mađarskoj sam imao i jedne i druge. To želim i protiv Crne Gore. Koliko god da se stvara euforija i tenzija, mi zadržavamo mir i mirno dočekujemo meč. Kad on krene, videćete reakciju".

Crna Gora neće iznenaditi Stojkovića, bez obzira što su "sokolovi" protiv Libana isprobavali neke nove igrače.

"Neće Radulović računati na igrače iz duela sa Libanom. Taj meč je bio nebitan za naš duel, jer su njihove mislim bile uperene ka Beogradu. Imaju oni svoje šanse, kalkulacije, to niko ne može da im zabrani. Najveća opasnost preti od Krstovića. Mi želimo da vodimo glavnu priču, da napadamo, pravimo šanse. Crna Gora može da se sprema koliko god hoće i ne očekujem da kažu da dolaze da izgube. Jedno je pričati, a drugo je pokazati na terenu. To je razlika. Srbija će pokazati ono što može i što želi. Mi se pitamo, ne zavisimo od bilo koga. Želimo da zavisimo od nas samih. U fudbalu se nekad izgubi, ali nekad i pobedi nezasluženo. Rekao sam igračima u Budimpešti "sami od sebe zavisimo". I to želimo da iskoristimo".

Lazar Samardžić nije igrao protiv Mađara.

"Tu je, živ i zdrav. U konstalaciji igre, taktičkoj zamisli u Budimpešti, povuikao sam neke poteze i tu su posle nijanse. Da li je samardžić mogao da uđe umesto Đuričića su finese. Potezi su bili dobri, tim je delovao onako kako želim, kako sam pretpostavio i treneru daje satisfakciju. Time ubediš i igrače da nema grešaka. Viziju koju sam imao sa pravom sam je imao. Bitno je da svi igrači daju doprinos da ne izgubi na lepoti, oštrini. To su samo nijanse. Da je Samardžić i ušao ne bi bila greška. Ali, ne možeš da staviš sve".

I za kraj još malo optimizma od selektora Stojkovića.

"Čeka nas dobar meč, takmičarski naboj. Očekujem i verujem da ćemo meč rešiti u svoju korist.", zaključio je Stojković.

Matematika je jasna: Srbija mora da pobedi Crnu Goru, ode na "plus pet", a zatim bi joj i bod protiv Bugarske u Leskovcu bio dovoljan za plasman na EURO. Ali, prvi je meč sa "sokolovima".

Komentari (0)

Sport